Onderwijs 29 juni 2001

Schoolboeken

”Jaarlijkse kapitaalvernietiging van 200 miljoen in voortgezet onderwijs”, kopt een persbericht van Educa Planet.

Het Zoetermeerse bedrijf is een internetsite (www.educaplanet.nl) begonnen waarop gebruikte schoolboeken voor het voortgezet onderwijs on line kunnen worden gekocht en verkocht. Per jaar besteden ouders van Nederlandse middelbare scholieren gezamenlijk zo'n 400 miljoen gulden aan nieuwe schoolboeken, die na een jaar nog maar een fractie van de nieuwprijs opbrengen.

De sterk gestegen prijzen staan de laatste tijd steeds meer ter discussie. Verenigingen van ouders dienden klachten in over mogelijke onderlinge afspraken tussen uitgevers en kunstmatig hooggehouden prijzen. Verkoop van tweedehands schoolboeken via een internetsite kan volgens Educa Planet heel wat hogere bedragen opleveren dan wanneer het via een boekenbeurs op school gebeurt. Ook scholen kunnen via de site aan boeken komen. De eigenlijke transactie gaat overigens buiten de site om: koper en verkoper krijgen elkaars adresgegevens en regelen de formaliteiten, waarbij de afname van het aantal beschikbare boeken direct in de database van de site wordt verwerkt.

Nieuwe methoden
De invoering van leerwegen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) met ingang van het nieuwe cursusjaar blijkt scholen er niet toe te bewegen ineens heel veel nieuwe methoden aan te schaffen, aldus het ministerie van Onderwijs. Bij de invoering van de tweede fase in havo en vwo ging dat ook al zo: scholen wachtten tot het laatste moment met de aanschaf van nieuwe boeken en uitgevers investeerden nauwelijks in de ontwikkeling van nieuwe materialen. Staatssecretaris Adelmund wil dat nu voorkomen en dat heeft resultaat: de nieuwe methoden zullen bijna allemaal op tijd klaar zijn. Nu de scholen nog. Want die bestellen niet. En dat brengt de afspraken uit 1999 in gevaar toen onderwijs, uitgeverijen en boekhandelaren een convenant sloten om meer schoolboeken op tijd bij de leerlingen te krijgen. Laat bestellen betekent late levering, waarschuwt het ministerie in het blad Uitleg.