Dossier MKZ9 mei 2001

Brinkhorst: Mkz-crisis nog niet onder controle

Export Nederlands
vlees weer toegestaan

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Geslacht Nederlands vlees vanuit het noorden en oosten van het land mag vanaf vrijdag weer de grens over. Volgende week dinsdag zal het Permanent Veterinair Comité (PVC) in Brussel beslissen of er ook weer levende slachtvarkens vanuit het zuiden van het land geëxporteerd mogen worden.

Dat deelde minister Brinkhorst van Landbouw gisteren mee tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer over de mond- en klauwzeercrisis. Sinds een enkele week was de export van geslacht vlees uit het zuiden en westen van ons land al toegestaan. Daar komen vanaf vrijdag ook het noorden en oosten bij. De opheffing van het exportverbod geldt niet voor de mkz-toezichtsgebieden op de Veluwe en in Friesland.

Er wordt in Den Haag en Brussel overwogen om de export van levend vee uit het zuiden van het land weer toe te staan. Het Permanent Veterinair Comité in Brussel beslist daar volgende week dinsdag over. Minister Brinkhorst wilde niet vooruitlopen op de uitspraak.

Volle stallen
De Tweede Kamer toonde zich gisteren verheugd en dankbaar dat er geen nieuwe uitbraken van mond- en klauwzeer bij zijn gekomen sinds zondag 22 april. Dat is een hoopvol teken. Brinkhorst waarschuwde echter voor al te veel optimisme. „Het sein brand meester kunnen we nog niet geven”, aldus de bewindsman.

De SGP'er Van der Vlies, gevolgd door ChristenUnie-woordvoerder Stellingwerf en de VVD'er Oplaat, sprak zijn waardering uit voor het onverwachte bezoek dat koningin Beatrix vorige week zondag aan Oene bracht. Dat ze ook een kerkdienst bijwoonde, heeft de mensen in het getroffen gebied heel goed gedaan, zo benadrukten Van der Vlies en Stellingwerf. Volgens Oplaat moet de overheid niet alleen aan het dierenwelzijn denken, maar ook aan het boerenwelzijn.

De Tweede Kamer bekritiseerde gisteren de uitlatingen van de bewindsman dat het kennelijk wel meevalt met de overvolle stallen door de mkz-crisis. Naar aanleiding van televisiebeelden en door druk vanuit de landbouworganisaties had de bewindsman een opkoopregeling afgekondigd voor biggen en kalveren. Slechts enkele boeren blijken daarvoor belangstelling te hebben. Op grond daarvan concludeerde Brinkhorst dat het nogal meevalt met de overvolle stallen.

VVD, CDA, SGP en SP stelden daar tegenover dat de strenge voorwaarden die de bewindsman aan de regeling heeft verbonden, namelijk dat varkens een verplichte abortus moeten ondergaan en dat varkensboeren een fokverbod krijgen, het enthousiasme van veehouders voor deze regeling niet bevorderen. Verschillende fracties hadden de geringe belangstelling reeds voorspeld.

Brinkhorst wilde zijn kritiek niet terugnemen. Hij denkt dat de tv-beelden van de overvolle stallen in scène zijn gezet. Deskundigen hebben de bewindsman erop gewezen dat biggen in overvolle stallen vies worden en op de beelden die zijn uitgezonden, was er juist sprake van schone dieren.

Evaluatie
De fracties van PvdA, VVD, CDA en SP willen niet dat het Crisis Onderzoeks Team (COT) gaat onderzoeken of minister Brinkhorst de mond- en klauwzeercrisis goed heeft aangepakt. De meerderheid vindt het team niet onafhankelijk genoeg. Het COT heeft namelijk geholpen om de draaiboeken ter bestrijding van mkz in elkaar te zetten.

Minister Brinkhorst is het daar niet mee eens. Het COT, dat onder leiding staat van VVD-senator prof. Rosenthal, is een van de weinige bureaus van naam. Bovendien kan de bewindsman er niet meer van af. Er is een overeenkomst gesloten, het onderzoek is in volle gang en op onderdelen zijn er al conclusies getrokken.