Dossier MKZ26 april 2001

Verkeersblokkades door het hele land

Boze varkenshouders
voeren morgen actie

Van onze redactie economie
ENTER – Varkenshouders die bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn aangesloten, kondigen voor morgen verkeersblokkades door het hele land aan. Ze protesteren tegen de in hun ogen te magere compensatieregeling voor de door mkz getroffen boeren. Het gaat om een landelijke actie die morgenochtend om zes uur begint.


Volgens initiatiefnemer J. Brok, die vorige week een blokkade organiseerde die het verkeer in Twente lamlegde, ziet het protest van morgen er in grote lijnen hetzelfde uit. Dit betekent dat varkenshouders en sympathisanten met landbouwtractoren en veewagens stapvoets op tal van wegen gaan rijden. Ook snelwegen kunnen doelwit van de actie worden. Volgens Brok is de actiebereidheid groot.

De melkveehouders die sinds vorige week slachterij Gosschalk in Epe met trekkers blokkeren, hebben hun actie gisteravond tijdelijk stopgezet. Na een gesprek morgen met LTO-voorzitter Doornbos bekijken ze of er nieuwe acties komen. De boeren zetten vorige week donderdagmorgen met tractoren het abattoir af om te voorkomen dat 54.000 gevaccineerde runderen worden afgemaakt. Ze willen eerst duidelijkheid over onder meer een compensatieregeling van de overheid.

De slachterij in Epe is aangewezen als een van de drie locaties waar gevaccineerde runderen uit de mkz-driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle worden gedood. De actie bij de slachterij is stopgezet omdat alleen het abattoir slachtoffer is van de actie, terwijl de eigenaar helemaal niets kan doen aan het probleem van de boeren.

Veebank
Inmiddels zijn in de mkz-driehoek de eerste acties op gang gekomen om boeren van geruimde bedrijven aan nieuw vee te helpen. Het mkz-ondersteuningsteam IJsselvallei, dat gedupeerde boeren op uiteenlopende wijze steunt, is een veebank begonnen. Boeren die elders in het land met hun bedrijf stoppen kunnen via de veebank hun hele veestapel tegen een vergoeding in één keer overdragen aan een gedupeerde boer. De veebank moet vraag en aanbod bijeen brengen. Bij de veebank hebben zich al enkele tientallen aanbieders en enkele honderden vragers aangemeld, laat de woordvoerder weten.

Daarnaast is in overleg met het ondersteuningsteam veehandelaar J. Kroeze uit Hattemerbroek een solidariteitsactie gestart. Hij roept boeren in heel Nederland op 2 procent van hun veestapel tegen een beperkte vergoeding af te staan aan gedupeerde boeren. De vergoeding moet gelijkstaan aan het bedrag dat de overheid betaalt voor hun geruimde dieren. Deze bedragen liggen beneden de marktprijs.