Dossier MKZ20 april 2001

„Besmetting via Rendac onwaarschijnlijk”

Schapen staan centraal
bij mkz-onderzoek Ee

DEN HAAG – Bij het onderzoek naar de bron van het mkz-virus in Friesland is speciale aandacht voor schapen. Het kan lang duren voordat duidelijk is dat deze dieren met het virus zijn besmet. Bovendien is de registratie van herkomst van schapen niet zo sluitend als van runderen en varkens.


Dat heeft directeur P. Cloo van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) gisteren na afloop van een debat in de Tweede Kamer gezegd. Hoe mkz van het gebied rond Oene naar Friesland is gekomen, is nog steeds een raadsel.

„Misschien moeten we eerst een à twee besmettingen verder zijn, voordat we een link kunnen leggen”, aldus Cloo. Ook bij de eerste mkz-haard in Nederland kon pas later een verband worden gelegd met de besmettingen in Frankrijk en Groot-Brittannië.

De RVV-directeur herhaalde dat een besmetting via de kadaververbrander Rendac in Bergum (Friesland) onwaarschijnlijk is. Deze ovens, waar mkz-dieren worden verbrand, liggen op 20 kilometer afstand van Ee en Anjum. Overdracht via de wind op zo'n afstand kan eigenlijk niet, volgens Cloo.

Minister Brinkhorst heeft gisteren in de Tweede Kamer aangekondigd dat het vervoer van schapen iets wordt versoepeld. Vervoer rechtstreeks naar slachterijen is vanaf vandaag weer toegestaan. Deze versoepeling geldt echter niet voor de drie noordelijke provincies.

De ruimingen in Friesland zijn gisteren grotendeels afgerond, meldde Brinkhorst gisteren. Bij de screening van boerderijen rondom de twee besmettingen in Ee en Anjum zijn geen bijzondere situaties ontdekt. Wel loopt nog bloedonderzoek van dieren op de omliggende boerderijen.

Daarnaast is gisteren rondom Oene en Kootwijkerbroek met de ruiming van gevaccineerde dieren via de slachterijen begonnen. Niet-ingeënte dieren worden nog wel op de boerderij afgemaakt.

Niet vlekkeloos
Het gaat 25 werkdagen duren om alle beesten in de gesloten gebieden te ruimen, zei Brinkhorst. Voorwaarde is wel dat dit ongestoord kan gebeuren en er geen juridische procedures worden aangespannen.

De minister zei er zeer aan te hechten dat het ruimen zorgvuldig en „met zuivere methoden” gebeurt. Kamerleden Poppe (SP) en Vos (GroenLinks) waren geschokt door televisiebeelden van ruimingen die bepaald niet vlekkeloos leken te verlopen. Volgens Brinkhorst worden de ruimingen dagelijks gecontroleerd. Hij zal de rapporten naar de Kamer sturen.