Dossier MKZ20 april 2001

Eerder mkz-geval in Kootwijkerbroek is „onzin”

Brinkhorst weigert
extra onderzoek

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Minister Brinkhorst weigert een extra onderzoek naar het mkz-geval in Kootwijkerbroek. CDA, RPF en SGP vroegen daar gisteren om in de Tweede Kamer. Het gisteren verspreide gerucht dat er in het dorp ook in 1999 al mkz is geweest, wordt door de overheid met klem tegengesproken.

De boeren en de gemeente willen graag een nieuw onderzoek om absolute duidelijkheid te krijgen. Maar volgens Brinkhorst is er geen enkele twijfel dat er mkz is aangetroffen. Een contra-expertise zou een ongewenst precedent scheppen.

Ook viroloog dr. S. Barteling wijst een dergelijk onderzoek van de hand. „Ik ben er absoluut van overtuigd dat het onderzoek van ID-Lelystad juist is. Wel vind ik het goed om de gang van zaken rond het besmette bedrijf in Kootwijkerbroek uit te zoeken. Virologisch gezien zijn er vragen. Bijvoorbeeld waarom de besmetting zich niet heeft verspreid”, aldus de oud-onderzoeker van ID-Lelystad vanmorgen.

Justitie
Barteling sluit niet uit dat er eerder wellicht opzettelijk iets fout is gegaan met de buisjes bloed. Andere deskundigen op het gebied van dierziekten ondersteunen die mening, zegt hij. Zij vinden het verloop van de uitbraak merkwaardig. Volgens Barteling is het vanwege de grote onrust in het dorp het beste als er duidelijkheid komt. „Dan moet blijken of de beschuldigingen en geruchten over het besmette bedrijf juist zijn.”

Gisteren heeft het openbaar ministerie in Arnhem contact met Barteling gehad. Justitie wilde vooral van de viroloog weten of hij over nog onbekende feiten beschikt die hem tot zijn conclusies hebben gebracht. Mede op grond van zijn informatie zal het OM vandaag beslissen of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de gang van zaken op de kalvermesterij in Kootwijkerbroek. Barteling zei vanmorgen te verwachten dat er een onderzoek komt.

Over het gisteren door de stichting Boer en Vee verspreide gerucht dat er ook in 1999 al mkz in Kootwijkerbroek zou zijn geweest, zei minister Brinkhorst gistermiddag in de Tweede Kamer dat het om een foute datum op een fax van ID-Lelystad ging. De beschuldiging van Boer en Vee wees hij stellig van de hand.

De stichting kwam in het bezit van correspondentie tussen ID-Lelystad en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur. In een document refereerde afdelingshoofd A. Dekker van het laboratorium aan een mkz-geval bij een kalvermester in Kootwijkerbroek op 16 november 1999. Bij dezelfde kalvermester is nu mkz vastgesteld. De stichting heeft de desbetreffende stukken gistermorgen overhandigd aan het openbaar ministerie in Arnhem en verzocht om een onderzoek.

ID-Lelystad ontkent dat het laboratorium eerder te maken heeft gehad met gevallen van mkz in Kootwijkerbroek. Volgens woordvoerster M. Vledder is de datum van 16 november 1999 die in stukken staat veroorzaakt door een technische fout in het faxsysteem. Er is sprake van een computerfoutje, dat handmatig had moeten worden gecorrigeerd. De zaaknummers die eveneens in de stukken worden genoemd, bewijzen dat het om recente gevallen gaat, aldus Vledder.

Onzin
Ook RVV-directeur P. Cloo doet de onrust over het document af als een canard. „U denkt toch niet dat wij een mkz-geval zomaar negeren of verzwijgen? Bij het eerste het beste bewijs van mkz kondigen we meteen een stand still af. De manier waarop wij op de besmetting in Olst reageerden, spreekt toch boekdelen?”

Viroloog Barteling vindt het gerucht over de mogelijke eerdere uitbraken „onzin. Zo'n foutje met een datum gebeurt in de routine van alle dag.”