Dossier MKZ18 april 2001

Eurocommissaris bekijkt mkz-aanpak

„Koude bureaucraat”
Byrne bezoekt Stroe

BRUSSEL – Volgens Europees commissaris David Byrne zijn boeren die demonstreren in gebieden waar mond- en klauwzeer heerst onverantwoordelijk bezig. Het is denkbeeldig dat hij vanmiddag op de Veluwe zal worden geconfronteerd met boze boeren die lak hebben aan zijn woorden.


Minister Brinkhorst (Landbouw) neemt Byrne mee naar het mkz-crisiscentrum in Stroe, is de bedoeling. Byrne zal daar ook gesprekken met landbouworganisatie LTO-Nederland en met lokale en regionale overheden voeren. Luttele kilometers verder, in Kootwijkerbroek, raakten de gemoederen vorige week zeer verhit over de ruimingen van vee.

Het Sallands Crisis Beraad MKZ grijpt de komst van Byrne aan voor een hernieuwd pleidooi tegen het non-vaccinatiebeleid. In een open brief met emotionele toonzetting wordt Byrne opgeroepen preventieve enting tegen mond- en klauwzeer mogelijk te maken.

Voor Byrne (Gezondheid en Consumentenzaken) is „stamping out”, letterlijk uitroeien, de beste oplossing tegen mkz, vóór vaccineren. Voor de goede orde, hij bedoelt daarmee vaccineren en vervolgens ruimen van bedreigde dieren. Het op de helling zetten van het non-vaccinatiebeleid dat de EU tot '91 hanteerde, is voor hem uit den boze.

De verwijten tegen de Ierse commissaris, sinds september 1999 in Brussel verantwoordelijk voor Gezondheids- en Consumentenbescherming, variëren daarom van een „koude bureaucraat”, een „echte advocaat”, „iemand die veel van papier leest”, tot „iemand die weinig kaas heeft gegeten van het feit dat mkz ook een maatschappelijke en ethische impact heeft.”

CDA-europarlementariër Maat, die de laatstgenoemde kritiek voor zijn rekening neemt, heeft ook wel waarderende woorden. „Byrne wees lidstaten terecht die in het geval van de gekkekoeienziekte de regels niet naleefden. Hij is dan heel consequent.”

Minister Brinkhorst zelf leverde vorige week openlijk kritiek op Byrne dat deze de zaak wel erg technocratisch bekijkt en voorbijgaat aan het gevoel dat bij het publiek leeft.

Open brief
Een dag later leek Byrne voor het eerst enig gevoel aan de dag te leggen, toen hij liet weten de uitbraak van mkz in Friesland te betreuren. „Het zet de boeren en de hunnen verder onder druk.” Maar even zo goed riep hij in één adem alle betrokkenen op de Europese wetten rigoureus toe te passen.

Byrne, die op 26 april 54 jaar wordt, studeerde rechten in Dublin. Politiek rees zijn ster nadat Fianna Fail-premier en partijgenoot Bertie Ahern hem in 1997 had benoemd tot procureur-generaal. Byrne beschaamde zijn vertrouwen niet: hij speelde een cruciale rol bij het akkoord van Goede Vrijdag dat twee jaar geleden vrede in Noord-Ierland een stuk dichterbij bracht.