Dossier MKZ17 april 2001

Derde mkz-geval in Noord-Ierland

Londen overweegt
„beperkte vaccinatie”

LONDEN – De Britse regering overweegt nu toch vaccinatie in de strijd tegen de mond- en klauwzeerepidemie. In Noord-Ierland is zondag het derde mkz-geval vastgesteld. Ook daar geldt nu een vervoers- en exportverbod.

Minister Nick Brown van Landbouw zei zondag tegen de BBC dat hij van plan is op „beperkte schaal” te gaan vaccineren in brandhaarden in het land. Hij benadrukte dat een vaccinatieprogramma alleen effect heeft als iedereen het respecteert.

Brown heeft zich tot dusver steeds tegen vaccinatie uitgesproken, omdat die „meer kwaad dan goed” zou doen. Brits rundvlees kan na een vaccinatiecampagne niet meer geëxporteerd worden. De minister heeft zondag erkend dat hij nu de aanbevelingen van zijn belangrijkste wetenschappelijk adviseur, prof. David King, bestudeert. Eerder op de dag deed Downing Street berichten in de pers over een ophanden zijnd besluit tot vaccineren af als „speculaties.”

King adviseert tot vaccinatie om uitbreiding van de epidemie te voorkomen. Hij raadt dat in ieder geval aan voor Cumbria, een zwaar getroffen gebied in het noorden van Engeland. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels meer dan 1300 bedrijven besmet met mkz. Het advies van King is bekend geworden nadat de regering zaterdag had toegegeven dat de crisis haar boven het hoofd groeit.

Het lukt niet boerderijen rond infectiehaarden binnen 48 uur te ruimen, terwijl dat cruciaal is om verspreiding van het virus te voorkomen. Er staan nu ruim een half miljoen dieren op de lijst om zo snel mogelijk afgemaakt te worden.

Ongeveer 400.000 reeds gedode dieren moeten nog op de een of andere manier worden gedumpt. De in maart aangewezen massagraven beginnen vol te raken. Daarom wil de regering niet met mkz geïnfecteerde afgemaakte dieren op vuilstortplaatsen storten.

Tegen die maatregel is protest gerezen omdat de afvalbedrijven het risico te groot vinden. Zij denken dat het risico van besmetting met bse groter wordt, waardoor zij geconfronteerd kunnen worden met rechtszaken als besmetting met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob tot hen te herleiden zou zijn.

Verbranden van de karkassen van de afgemaakte dieren is waarschijnlijk niet zo veilig als de regering zegt, schreef The Sunday Telegraph. „De verzekering van de regering dat de epidemie niet verergert door met virus besmette rook is gebaseerd op minder dan nattevingerwerk. Wetenschappers geven toe dat zij geen bewijs uit luchtmetingen of proeven hebben dat de brandstapels veilig zijn.”

Speciale status
In Noord-Ierland is al het vervoer van vee verboden. Afgelopen vrijdag werd er een tweede geval van mkz bevestigd, zondag het derde. In Cushendall, in het graafschap Antrim, is begonnen met ruimen. Noord-Ierland is na de ontdekking zijn speciale status binnen het Verenigd Koninkrijk kwijt. Het gebied mag voorlopig geen vlees of vleesproducten meer exporteren.