Dossier MKZ12 april 2001

Stallen dreigen overvol te raken

Vleessector vreest
zeer grote problemen

DEN HAAG – De situatie in de vleessector dreigt uit de hand te lopen, vrezen de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Niet alleen de financiële schade loopt op door het exportverbod voor vlees en melk. Ook dreigen de welzijnsproblemen voor het slachtvee sterk toe te nemen, aldus een woordvoerder.

Voor runderen, kalveren, geiten en schapen gold al een slachtverbod. Nu er een exportverbod voor vlees komt, is het de vraag of slachterijen lang zullen en kunnen doorgaan met het slachten van varkens, gezien de afzetproblemen. Van de 13 miljoen varkens in Nederland wordt 70 procent gehouden voor de export. Dat betekent dat alle bedrijven „overvol lopen en de welzijnsproblemen sterk toenemen”, aldus de woordvoerder.

De PVE-woordvoerder noemt het verstandig dat Brinkhorst op eigen houtje een exportverbod heeft afgekondigd en niet op Brussel heeft gewacht. „Door het in eigen hand te houden, kan Brinkhorst straks sneller besluiten om het weer op te heffen. Dat kan een paar dagen schelen.”

Het exportverbod van vlees levert per dag een schadepost op van ongeveer 22 miljoen gulden. Vorig jaar ging er voor ruim 8,2 miljard gulden aan vlees de grens over.

Dumeco
Bij Dumeco, de grootste varkensslachter in Nederland, gaan de slachtploegen morgen niet meer aan het werk, aldus directeur L. Sala. „Als je niet kunt exporteren, zijn we snel uitgepraat.” Voor de uitsnijderijen was vandaag nog wel werk, maar ook die dreigen volgende week zonder werk te zitten. „Deze stap heeft vergaande gevolgen voor ons”, aldus Sala.

Dumeco maakt zware tijden door. Het bedrijf werd half maart al hard getroffen door het ingestelde vervoersverbod. Daardoor kwam de productie een tijd stil te liggen. Sala schat de schade voor zijn bedrijf door de mkz-crisis op tientallen miljoenen guldens. Bovendien werd het bedrijf eind maart getroffen door een grote brand in de vestiging in Boxtel, die ook nog eens tientallen miljoenen guldens schade veroorzaakte.