Dossier MKZ5 april 2001

LTO weet geen raad met geënte koeien

Komende week besluit
over doden runderen

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Minister Brinkhorst van Landbouw neemt pas volgende week een besluit over het al of niet doden van de runderen die zich bevinden in de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn. LTO-voorzitter Doornbos, die gisteren met de bewindsman over de kwestie sprak, heeft nog geen afgerond oordeel over de kwestie. „Ik moet eerst de consequenties van mijn keuze kunnen overzien.”

Het vraagstuk van het al of niet doden van ruim 55.000 runderen is ontstaan nadat de Europese Unie Nederland dinsdagavond toestemming gaf al het vee in de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn te vaccineren tegen mond- en klauwzeer. De 46.000 varkens, 10.000 schapen en 3500 geiten in het gebied moeten zo snel mogelijk daarna worden afgemaakt en vernietigd. De runderen mogen desgewenst in leven worden gelaten.

Consequentie daarvan is wel dat vanuit het betrokken gebied een jaarlang in het geheel geen vee, vleesproducten en melk uitgevoerd mogen worden, noch naar andere landen noch naar andere regio's binnen Nederland. Als de runderen geruimd worden, is na drie maanden weer uitvoer van dieren en producten vanuit de driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn mogelijk.

Onder de ruim 55.000 runderen bevinden zich zo'n 17.000 mestkalveren. Die moeten, volgens woordvoerder Swinkels van de Van Drie Groep, in elk geval worden geruimd; 90 procent van alle Nederlandse kalveren is bestemd voor de export. Zij moeten op de leeftijd van een halfjaar worden geslacht. Voor oudere kalveren is in Italië en Frankrijk geen afzetmarkt.

Status
LTO-voorzitter Doornbos wilde gisteren nog geen visie geven op het vraagstuk. „Voor ons moet eerst volstrekt helder zijn dat we als land onze status als EU-handelspartner niet verliezen.” Minister Brinkhorst vindt het niet nodig voor volgende week al te beslissen over het lot van de koeien. De bewindsman en LTO zullen voor die tijd nogmaals overleggen.

De reden waarom Europa toestaat gevaccineerde runderen eventueel in leven te houden, is dat „de zuurgraad van dode runderen al snel daalt tot 6, een niveau waarop het mkz-virus niet kan overleven”, zo lichtte Brinkhorst gisteren toe.