Dossier MKZ28 maart 2001

In Engeland 669 mkz-gevallen

Britten vragen
Brussel toch te
mogen enten

Van onze redactie economie
LONDEN/BRUSSEL – Het Permanent Veterinair Comité (PVC) boog zich vandaag over het Britse verzoek om net als Nederland zo nodig noodvaccinaties tegen mkz toe te passen. Londen wil daarmee zo snel mogelijk een begin maken. Dit is gisteren uit welingelichte bronnen in Brussel vernomen.

De Britse landbouwminister Nick Brown maakte in het Lagerhuis gisteren bekend dat Londen zo'n verzoek zou doen. Het PVC, veterinaire experts uit de EU-lidstaten, vergadert deze dagen over de situatie in de door mkz getroffen landen. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 669 gevallen van mond- en klauwzeer vastgesteld.

Brown stelde gisteren een verbod op het gebruik van swill, keuken- en restaurantafval, in het voer van varkens in Groot-Brittannië voor. Illegale vleesimport is mogelijk de bron van de mkz-besmetting, aldus Brown.

De bewindsman benadrukte verder dat de verspreiding van het zeer besmettelijke virus zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Brown blijft tegenstander van preventieve vaccinaties van de 55 miljoen evenhoevige dieren in Groot-Brittannië. Nederland kreeg afgelopen vrijdag het groene licht om in een straal tot 2 kilometer rond besmette bedrijven over te gaan tot noodenting. De dieren moeten daarna zo snel mogelijk en in elk geval binnen twee maanden alsnog worden vernietigd.

Het Europees Parlement wijdt volgende week een debat aan mkz. Nederlandse europarlementariërs van CDA- en PvdA-huize zullen pleiten voor intrekking van het non-vaccinatiebeleid dat de Europese Unie sinds tien jaar hanteert. De landbouwcommissie van het EP besloot maandag om het debat aan te zwengelen met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten, vertegenwoordigd door EU-voorzitter Zweden.

Mkz Denemarken
Denemarken heeft gisteren in verband met de mkz-epidemie de export van levende evenhoevige dieren verboden. Het verbod ging om middernacht in. Een rundveehouderij in het oosten van Jutland wordt verdacht van mkz. De betrokken boerderij, Lindeskov bij Egtved, is volgens een Deens televisiestation eigendom van een Nederlander, die het bedrijf twee maanden geleden van een landgenoot heeft gekocht. Het bedrijf met 150 stuks vee, waaronder zeventig melkkoeien, is afgesloten van de buitenwereld in afwachting van de uitkomst van de onderzoeken.

Met het exportverbod wil het Noord-Europese land de Verenigde Staten, Japan en Rusland geruststellen, die inmiddels de invoer van vlees en vleesproducten uit de Europese Unie hebben verboden. Denemarken, ook lid van de Unie, is de belangrijkste exporteur van varkensvlees ter wereld. Het land is sinds 1983 niet meer getroffen door mond- en klauwzeer.

Frankrijk slacht deze week uit voorzorg 4300 varkens, waarvan er 1600 sinds 20 februari uit Nederland zijn geïmporteerd.

Versoepeld
De Europese maatregelen tegen Noord-Ierland in verband met mkz worden versoepeld, die tegen het Verenigd Koninkrijk worden verlengd tot 19 april. Het Permanent Veterinair Comité, met experts uit de EU-lidstaten, heeft gisteren deze voorstellen van de Europese Commissie aanvaard.

Het embargo op de uitvoer van niet tegen mkz behandelde dierlijke producten wordt voor Noord-Ierland beperkt tot het gebied waar tot nu toe het enige geval van de ziekte is geconstateerd. Dat zijn de districten Newry en Mourne in het graafschap Armagh.

Voor Groot-Brittannië blijft het uitvoerverbod voor levend vee en op behandelde dierlijke producten van kracht. Voor Ierland geldt dat levend vee uitvoeren nog steeds taboe is, maar dat het embargo op de uitvoer van niet-beschermde dierlijke producten alleen voor die uit het graafschap Louth geldt.