Dossier MKZ27 maart 2001

Japan en VS van
overdrijven risico's
vaccinatie beticht

ROTTERDAM – Japan en de Verenigde Staten overdrijven de risico's die zouden kleven aan het vaccineren van vee tegen het mond- en klauwzeervirus.

Deze landen lopen met het huidige non-vaccinatiebeleid juist meer kans de ziekte te importeren. Dat meent viroloog S. Barteling, die jarenlang werkzaam was bij ID-Lelystad, leverancier van vaccins.

Japan en de VS baseren zich op laboratoriumtests die zijn gedaan in de jaren zestig. Uit die onderzoeken blijkt volgens Barteling dat in het speeksel van gevaccineerde dieren nog steeds stoffen aanwezig zijn die voor een overdracht van het mkz-virus kunnen zorgen. Kort gezegd: een ingeënt beest is nog steeds besmettelijk.

„Dat is de laboratoriumsituatie”, zegt Barteling. „In de praktijk is het niet één keer voorgekomen dat een ingeënt dier een ander beest heeft besmet. Het bewuste dier is drager van een zogenoemd gesteriliseerd virus waar niemand voor hoeft te vrezen.”

Barteling vindt het onbegrijpelijk dat nog steeds zo wordt vastgehouden aan het non-vaccinatiebeleid. Japan en de VS lopen volgens hem op deze manier juist meer risico's omdat tussen het geïmporteerde vee ook zogenoemde natuurlijke dragers kunnen zitten. Deze dieren hebben het virus in hun lijf, zijn besmettelijk maar vertonen geen ziektebeelden en worden volgens Barteling dus gewoon in- en uitgevoerd. Vaccineren van de gehele veestapel zou ook dit probleem kunnen voorkomen, meent de viroloog.