Dossier MKZ27 maart 2001

Duitse boeren verkopen snel varkens

Groot-Brittannië
start met massale
doding schapen

Van onze redactie economie
LONDEN – Britse militairen hebben gisteren een begin gemaakt met het begraven van 200.000 schapen die wegens mond- en klauwzeer zijn afgemaakt. In andere landen zijn ook maatregelen genomen om een verspreiding van mkz te voorkomen.

De Britse schapen worden begraven op een voormalige vliegbasis in Cumbria, waar het leger massagraven van 90 meter lang, 4 meter diep en 5 meter breed heeft aangelegd. Later worden ook kadavers van schapen die ter plaatse worden geslacht in de graven geborgen.

Het aantal mkz-besmettingen in het Verenigd Koninkrijk liep gisteren verder op tot 617. In totaal moeten in het land 615.000 dieren preventief worden geslacht, waarvan 420.000 schapen. Tot nu toe zijn al 388.000 beesten gedood. In tegenstelling tot runderen, die volledig moeten worden vernietigd om besmetting met bse te voorkomen, kunnen schapen worden begraven.

Invoer Rusland
Duitse boeren verkopen uit angst voor mond- en klauwzeer massaal varkens aan slachthuizen en slagers. Vooral in de deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen, die dicht bij Nederland liggen, is die trend heel duidelijk te zien. Dat zei gisteren een woordvoerder van de Centrale Markt- en Prijsberichtendienst in Bonn.

Dat de boeren en mesters van de varkens af willen is duidelijk te zien aan de daling van het gemiddelde gewicht van de dieren op het moment dat ze voor de slacht worden aangeboden. Dat daalt gestaag. Het grotere aanbod van varkens voor de slacht heeft geleid tot verdere prijsdaling.

De veterinaire diensten in Rusland hebben gisteren met onmiddellijke ingang een verbod op de invoer van dierlijke producten uit de Europese Unie afgekondigd. Het verbod geldt voorlopig 21 dagen. De maatregel geldt ook voor producten uit Oost-Europa en de Baltische landen. Het gaat om alle producten van dierlijke oorsprong, om levend (slacht)vee en melkproducten. De maatregel is ingegeven door de verspreiding van het mond- en klauwzeervirus in Europa. Rusland neemt ongeveer 40 procent van de afzet van rundvlees uit de EU voor zijn rekening, zo schat de Europese Commissie.

De maatregelen van Rusland heeft grote gevolgen voor Denemarken, 's werelds grootste exporteur van varkensvlees. „We hopen dat we de autoriteiten in Rusland ervan kunnen overtuigen dat dit verbod van korte duur moet zijn”, aldus directeur Lundholt van de gezamenlijke vleesproducenten en slachthuizen in Denemarken. Samen voerden zij vorig jaar ongeveer 115.000 ton varkensvlees uit naar Rusland.

China
China heeft de import van vee en vlees van evenhoevigen uit Nederland en Ierland verboden. Verbannen producten of dieren die toch in China arriveren worden teruggestuurd of vernietigd. De autoriteiten zeggen dat China geen gevallen van mond- en klauwzeer kent. De ziekte werd volgens Peking voor het laatst in 1999 geconstateerd in het land. Volgens het Office International des Epizooties in Parijs, de internationale dierengezondheidsorganisatie, is de ziekte echter epidemisch in China en alle andere landen in Azië, met uitzondering van Australië, Indonesië, Japan en Singapore.