Dossier MKZ26 maart 2001

Omzetschade zal in de miljarden lopen

Veehouders draaien
op voor kosten mkz

DEN HAAG – Veehouders moeten heffingen gaan betalen om de kosten van de aanpak van mond- en klauwzeer te financieren. Varkenshouders staat de komende jaren een heffing van 5 gulden per varken te wachten, verwacht vice-voorzitter C. van Gisbergen van het Productschap Vee en Vlees.

Koeienhouders betaalden al een heffing per liter melk en ongeveer 3 à 4 gulden per dier voor het geval mkz zou uitbreken. Dat bedrag gaat mogelijk omhoog, aldus S. Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij.

De landbouwsector heeft juist vorig jaar met het ministerie van Landbouw afgesproken hoe een eventuele uitbraak van mond- en klauwzeer wordt betaald. Grofweg draait de sector op voor maximaal 1 miljard gulden aan kosten, verdeeld in 500 miljoen voor de varkens- en 500 miljoen voor de rundveehouders. Een bank die hiervoor een bankgarantie heeft afgegeven, schiet dat bedrag voor. Boven het miljard is de overheid aansprakelijk.

De kosten belopen inmiddels enkele tientallen miljoenen guldens. Die kosten bestaan uit vernietiging van dieren en aanverwante zaken. Veehouders van geruimde bedrijven krijgen de dagwaarde van hun vee vergoed.

Behalve de kostenvergoedingen staat de boeren ook een prijsval te wachten van onder meer varkensvlees en melk, aldus Van Gisbergen. De prijzen zijn de laatste dagen al flink gezakt. „We zijn nu toch een soort gehandicapt land. De omzetschade is gigantisch. Dit gaat in de miljarden lopen”, schat Van Gisbergen.

Willens en wetens
De voorman, tevens voorzitter van de LTO-vakgroep varkenshouders, overweegt de twee importeurs van Ierse kalveren aansprakelijk te stellen. „Ze hebben willens en wetens verzwegen dat hun vee via de besmette rustplaats is ingevoerd. Dat heeft een spoor van vernietiging door Nederland getrokken. Dat kunnen we niet over onze kant laten gaan.”