Persoonlijke reactie9 februari 2000

Democratie

Op de voorpagina van het RD van zaterdag 5 februari stond een grote kleurenfoto van KPÖ-jongeren die, wapperend met de KPÖ-vlag, het ministerie van Sociale Zaken in Oostenrijk hadden bezet. Hiermee was het RD een van de weinige kranten die duidelijk lieten zien dat de extreem linkse KPÖ een leidende rol heeft in het verzet tegen de nieuwe regering. Het waren diezelfde mensen die op de dag dat het RD deze foto plaatste, een overval pleegden op het schransfeest dat de FPÖ op zaterdagavond 5 februari gaf.

Men moet zich echter afvragen of dit verzet wel legitiem is, want de regering is democratisch verkozen. De afgelopen vijftien jaar heeft de FPÖ door de laksheid van de andere partijen flink kunnen groeien. Nu ze dan groot genoeg is om in de regering te kunnen, ontstaat er ineens ophef, al voordat er een regeringsprogramma was. Partijen als de SPÖ en alle andere Europese, linkse partijen spreken er schande van, maar in feite doen ze dit om hun eigen falen te verhullen.

De SPÖ is verworden tot een carrièrejagerspartij die geen contact meer heeft met de mensen. Dat er nu fascisten in de regering zitten is in de eerste plaats niet de schuld van die fascisten zelf, maar is de schuld van de niet-fascistische partijen die de mensen niet meer kunnen aanspreken. De zusterorganisatie van de KPÖ in Nederland, de SP, vindt in haar beginselprogramma dat de democratie in plaats van het bedrijfsleven de macht moet hebben over het beleid. In Oostenrijk heeft dit echter geleid tot een fascistische regering. Dit moet een les zijn dat democratie niet altijd een waterdicht systeem is. Als de niet-fascistische partijen hun gedrag niet veranderen zal de FPÖ helaas voorlopig nog niet gaan afbrokkelen.

E. van Nes
Marijkestraat 32
4671 GC Dinteloord