Belastingherziening 2001 15 september 1999

Zorgen RPF/SGP/GPV over kostwinners

„Gezinnen dupe van
nieuw belastingplan”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De kleine christelijke fracties in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet in zijn nieuwe belastingplan onvoldoende oog heeft voor de positie van grotere gezinnen met één kostwinner. De SGP is bang dat het kabinet „het traditionele kostwinnersmodel wil uitschakelen.”

Zowel de SGP als RPF/GPV is positief over de doelstelling van het kabinet om arbeid goedkoper te maken en consumptie en de daarmee samenhangende vervuiling duurder. Schutte (RPF/GPV) hekelt wel de keuze voor materieel inningsgemak in plaats van voor „het draagkrachtprincipe, gebaseerd op de solidariteitsgedachte.”

Maar ronduit bezorgd zijn de fracties over de gevolgen van de plannen voor traditionele gezinnen. SGP'er Van der Vlies: „Het zal duidelijk zijn dat de SGP, gelet op haar uitgangspunten, het belastingplan vooral toetst op de effecten ervan voor de traditionele kostwinners en (kinderrijke) gezinnen. En dan blijkt dat de modale kostwinners in vergelijking met tweeverdieners en alleenstaanden slechter af zijn.”

Zweep
Volgens Van der Vlies mag het belastingstelsel geen zweep worden om de emancipatie van de vrouw af te dwingen. De toezegging van het kabinet dat eenverdieners er niet op achteruit zullen gaan, vindt hij te mager. „Deze groep moet, net als andere, mee kunnen delen in de financiële extra's die nu worden uitgedeeld.”

Even duidelijk is RPF/GPV-woordvoerder Schutte: „De verhoging van de omzetbelasting en de ecotaks drukken relatief zwaar op de traditionele huishoudens. In feite financieren zij de verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting.”

Schutte vindt dat „onterecht.” „Binnen de grotere gezinnen groeien kinderen op die de samenleving in de toekomst zullen dragen. Het is onbillijk deze lasten onevenredig op deze gezinnen af te wentelen, terwijl in de toekomst eenieder de vruchten kan plukken van de inspanningen van deze grote gezinnen.”

Giften
Het stemt de SGP wel „tevreden” dat de aftrek van giften gehandhaafd blijft, „zodat kerken en liefdadigheidsinstellingen niet de dupe van het nieuwe stelsel worden. Dat is in lijn met toezeggingen die eerder aan de SGP zijn gedaan”, aldus Van der Vlies.