Belastingherziening 2001 15 september 1999

Werkgevers en bonden uiten flinke kritiek

Kleine ondernemers
dupe van nieuwe wet

Van onze redactie economie
DEN HAAG – De werkgevers- en werknemersorganisatie hebben flinke kritiek op het belastingplan. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de kleinere ondernemers er onevenredig hard door worden getroffen. FNV en CNV zijn ontstemd over het voordeel dat de hoogste inkomens bij het plan hebben. De RMU ziet in het plan een nieuwe aanslag op het gezin als economische eenheid.

Directeuren die tegelijkertijd de meerderheid van de aandelen van hun eigen bedrijf in handen hebben, zijn zo'n 20 procent duurder uit, hebben de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland berekend.

Het midden- en kleinbedrijf vreest dat veel ondernemers zich door de nieuwe plannen gedwongen zullen voelen de bv de rug toe te keren en hun heil in een andere, goedkopere rechtsvorm zullen zoeken. „Dit is een ongewenste beweging, omdat een bv een helder instrument is voor groeiende kleine en middelgrote bedrijven”, stelt MBK-Nederland in een eerste reactie op de kabinetsplannen.

Kleine zelfstandigen
Het kabinet negeert deze groep ondernemers ook op andere vlakken, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Zo gaan de kleine zelfstandigen er volgens MKB zo'n 2 procent in inkomen op achteruit, terwijl de consumentenprijzen met minimaal 1,5 procent stijgen. Dergelijke maatregelen zijn niet te verkopen in een systeem waarin de regering 5 miljard gulden opzij zet voor lastenverlichtingen.

Van de nieuwe plannen gaat ook geen prikkel uit om te gaan werken, gaat MKB verder in zijn kritiek. „Het inkomensverschil tussen werken en niet-werken is nauwelijks vergroot. De voorgestelde combinatie van arbeidsaftrek/arbeidskostenaftrek leidt tot een nettoverschil van maar 100 gulden per maand. Dit verschil moet groter zijn.”

VNO-NCW merkt verder op dat het toptarief nog steeds te hoog is in internationaal opzicht. Volgens de werkgevers zou dat maximaal 50 procent moeten zijn. Het kabinet heeft voorgesteld het nu vast te leggen op 52 procent.

De FNV vindt dat de rijksten de verlaging van het toptarief (van 60 naar 52 procent van het hoogste inkomen) zelf zouden moeten betalen door aftrekposten te schrappen. De minima met een uitkering profiteren juist te weinig, luidt de reactie.

Tegelijk met een groot aantal veranderingen in het belastingstelsel komt het kabinet ook met een lastenverlichting van 5 miljard gulden. De FNV vindt dat veel te veel geld, vooral omdat dat bedrag te veel bij de hoogste inkomens terecht zou komen.

Over de grote lijnen van het plan is de FNV overigens juist wel tevreden. De zogenoemde belastingvrije voet wordt tot vreugde van de vakcentrale vervangen door een heffingskorting. In het eerste geval profiteren de hogere inkomens meer dan de lagere, terwijl bij een heffingskorting iedereen hetzelfde ontvangt.

RMU
Tegen de heffingskorting heeft de RMU bezwaar omdat die nadelig is voor bepaalde groepen alleenverdieners. De reformatorische belangenbehartiger stelt vast dat mensen met een modaal inkomen hun inkomen zien stijgen met 2,5 procent als zij kostwinner zijn en met 3,3 procent als zij tweeverdiener zijn. De RMU vindt dat het kabinet de belastingplannen hanteert als instrument om de eigen politieke wensen te vervullen.

Het CNV vindt dat het nieuwe belastingplan mensen met een baan te veel voordeeltjes geeft, ten koste van de mensen met een uitkering, klaagt de christelijke vakcentrale. „In principe is het CNV het ermee eens dat iedereen zo veel mogelijk gestimuleerd moet worden deel te nemen aan het arbeidsproces. De realiteit is echter dat velen dat wel willen, maar niet kunnen”, schrijft de christelijke vakcentrale.