Koninklijk huis 15 december 1999

Kroonprins dwingt bewondering
af tijdens IOC-optreden

Door Bea Versteeg
Prins Willem-Alexander kan zich in tegenstelling tot zijn vader nog geen deskundige noemen. Hij werkt daar hard aan. De Prins werkt hard om in het waterbeheer en het Internationaal Olympisch Comité met kennis van zaken mee te kunnen spreken. Bij het IOC wordt de inzet van de prins gewaardeerd.

Afgelopen zondag kreeg hij tijdens plenaire vergadering in het Zwitserse Lausanne er een tweede functie naast zijn gewone lidmaatschap bij. Prins Willem-Alexander gaat deel uit maken van de nominatiecommissie. De prins is zeer vereerd met de benoeming. „Het is een grote opdracht. De nominatiecommissie is een essentieel onderdeel van het nieuwe IOC.”

De commissie gaat uit zeven mensen bestaan. Naast de prins zijn de Amerikaan James Easton en de Filipijn Francisco Elizalde gekozen. Daar komen nog drie leden uit de onafhankelijke ethische commissie bij alsmede een vertegenwoordiger van de atletencommissie. De commissie gaat de kwaliteit van nieuwe kandidaten voor het IOC beoordelen. Een kandidaat moet sporter of sportbestuurder zijn. Of de integriteit van de kandidaat ook wordt getoetst is nog niet duidelijk. De commissie gaat zodra zij voltallig is de criteria nader invullen.

Corruptieschandaal

De instelling van de commissie is een uitvloeisel van de hervormingen waartoe het IOC dit voorjaar heeft besloten. De organisatie kwam daartoe nadat zij door een corruptieschandaal in diskrediet was geraakt.

De nieuwe functie van de prins is een aanvulling op zijn lidmaatschap van het Solidariteitscomité van het IOC. Dit comité verleent subsidies aan sporters uit onder meer derdewereldlanden. Het solidariteitscomité komt twee keer per jaar bijeen. Afgelopen maandag sprak de prins met zijn collega's van dit comité in Genève. Daarnaast is er veelvuldig onderling contact. Prins Willem-Alexander is van plan om de projecten die zijn comité steunt, te bezoeken als hij een bepaald land aandoet.

De werkzaamheden van de prins voor het IOC zitten nog in de beginfase, omdat hij dit voorjaar op verzoek van premier Kok zich een tijdje stil hield. Niettemin is zijn inzet goed te noemen. „Ik heb het lidmaatschap aanvaard om een rol te spelen, niet om stil te zitten,” aldus Willem-Alexander.
Oranjeregel

Als een echt kind van zijn ouders was hij grondig voorbereid naar Lausanne gereisd. Hij kende de materie, interpelleerde tijdens de twaalf uur van beraadslagingen negen keer en dwong internationaal bewondering met zijn manier van optreden bij uiteenlopende onderwerpen.

Twee keer stemde hij vierkant tegen een overgrote meerderheid in. Eenmaal was dit bij de voorgestelde leeftijdslimiet van 70 jaar. De andere keer gebeurde het bij de persoonlijke bezoeken van steden die Olympische Spelen organiseren. Hij behoorde, met de Engelse prinses Anne, tot de tien voorstemmers. Negentig waren tegen.

De Prins van Oranje deed bij dit heikelste punt van hervormingen nog een voorstel waar veel IOC-leden zich in konden vinden. Hij pleitte voor een soort rapportagesysteem om de kandidaat-steden toch te kunnen bezoeken, omdat hij in verschillende hoedanigheden veel reist. Hij kreeg veel verbale steun. De 'oranjeregel' haalde het toch niet, omdat een meerderheid de wens van voorzitter Samaranch volgde.