Koninklijk huis 1 december 1999

Briefwisseling premier en
kroonprins niet openbaar

Door Bea Versteeg
Niet op alles wat de pers wil weten, krijgt zij antwoord. De Volkskrant kreeg nul op het rekest bij de Raad van State. De krant wilde de correspondentie inzien tussen premier Kok en prins Willem-Alexander. De prins had dit voorjaar toen het spande om zijn lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité de premier twee brieven geschreven.

De krant kreeg lucht van de briefwisseling en vroeg de premier om inzage. Zij beriep zich daarbij op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Kok weigerde inzage. Hij voerde aan dat door publicatie de eenheid van de Kroon in gevaar zou komen. De krant meende dat de prins niet tot de Kroon behoorde en dat op correspondentie van hem niet de uitzondering van toepassing is die de WOB kent.

Tegen het besluit van de premier ging de krant beroep bij de bestuursrechter in Amsterdam. Die vond dat de premier zijn besluit onvoldoende gemotiveerd had. Tegen die uitspraak gingen zowel de premier als de Volkskrant bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep.

Winnende premier
De premier krijgt van de Raad van State gelijk. Voor de raad staat het vast dat informatie over de correspondentie „gezien de bijzonder positie van de Kroonprins in het staatsrechtelijk bestel als vermoedelijke opvolger van de Koning, de eenheid van de Kroon zowel nu als in de toekomst in gevaar zou kunnen brengen.” Op de brieven is dus de uitzonderingsgrond van de wet van toepassing. De premier hoeft de brieven zelfs niet vertrouwelijk aan de rechter over te leggen.