Koninklijk huis 14 juni 1999

Bruidsklokken luiden
voor Edward en Sophie

De bruidsklokken luiden zaterdag voor prins Edward en Sophie Rhys-Jones. In de kapel van St. George bij Windsor Castle zullen zij 's middags om 17.00 uur -Nederlandse tijd 18.00 uur- in het huwelijk treden. Het stel, dat elkaar al zes jaar kent, hoopt te slagen waar Edwards broers en zus faalden.

Het bruidspaar wilde het liefst alleen familie en vrienden bij de plechtigheid hebben. De jongste zoon van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip ontkomt op zijn trouwdag echter niet aan de verplichtingen die het lidmaatschap van het koninklijk huis met zich meebrengen. Onder de genodigden bevinden zich daarom premier Blair, zijn echtgenote en andere vooraanstaande Britse politici. Verder heeft het paar de muziekcomponisten Andrew Lloyd Webber en Tim Rice en tv-journalist David Frost uitgenodigd. Leden van diverse Europese vorstenhuizen zullen ook van de partij zijn. De Nederlandse koninklijke familie gaat niet naar Windsor.

In totaal zullen 600 mensen de kapel vullen. Dat is maar een gering aantal vergeleken met vorige koninklijke bruiloften. Prins Charles en lady Diana gaven elkaar in 1981 het jawoord in de Londense St. Paul's Cathedral in aanwezigheid van 2000 mensen. Het publiek zal zich vooral tevreden moeten stellen met de tv-beelden. De BBC zal de één uur durende plechtigheid rechtstreeks uitzenden.

Kus
Buiten de kapel kunnen 1000 gewone Britten een glimp van het bruidspaar opvangen. Zij hebben daarvoor een kaartje moeten kopen. Speciaal voor hen zullen Edward en Sophie na afloop van de kerkdienst een korte rijtoer maken. Een balkonscene met kus zit er in tegenstelling tot de bruiloften van Charles en Andrew niet in. De opbrengst van de kaartverkoop en de verkoop van de rechten van de televisie-uitzending zullen naar een goed doel gaan.

De laatste twee dagen voor haar huwelijk brengen Sophie Rhys-Jones en haar ouders door op de Royal Lodge. Dit landhuis dat in het besloten deel van het park van Windsor ligt, moet hun privacy garanderen. Daar kunnen zij zich in alle rust voorbereiden op de grote dag.

De organisatie van het hele feest is in handen van de hofmaarschalk van koningin Elizabeth. Hij zorgt ervoor dat iedereen een plek krijgt in de kapel en dat de bloemen niet verleppen. Bovendien is hij belast met het bal dat 's avonds in het kasteel wordt gehouden en het afsluitende huwelijksontbijt dat in de hal van St. George in het kasteel in de vroege ochtenduren door de gasten zullen worden verorberd.

Kledingvoorschriften
Bij de uitnodiging hebben de gasten ook kledingvoorschriften gekregen. De heren worden in rokkostuum verwacht, terwijl de dames in avondtoilet gehuld dienen te zijn. Hoeden zijn voor de ladies -ook tijdens de kerkdienst- uit den boze.

Het avondtoilet heeft menige gast van het bruidspaar al hoofdbrekens bezorgd. Het probleem zit hem in de vraag wat er over de avondjapon gedragen moet worden. Een lange jas of een shawl? De doorsnee avondjurk heeft namelijk geen mouwen of een diep decolleté. Om zo 'bloot' in de kerk te verschijnen geeft geen pas. De moderedactrices van de toonaangevende Britse kranten hebben de vrouwelijke gasten uit de brand geholpen: een shawl bij warm weer en als het koud en regenachtig is een lange dunne bijpassende mantel. Tijdens het bal kunnen de omhulsels bij de garderobe afgegeven worden.