Koninklijk huis 6 april 1999

Geen zaak van meelopen en afkijken

Door Bea Versteeg
Prins Willem-Alexander zal volgende week maandag tot en met donderdag zijn ouders vergezellen tijdens het staatsbezoek aan China.

Het is geen zaak van meelopen en afkijken hoe zij een dergelijke klus klaren. De troonopvolger gaat grotendeels zijn eigen gang. Zijn programma is afgezien van een uitstapje naar de Chinese Muur gericht op waterbeheer.

Dinsdagmorgen opent hij een Nederlands-Chinees waterseminar. Via een toespraak krijgen de deelnemers een indruk van de prinselijke inzichten in het watermanagement. De voormalige directeur-generaal Blom van Rijkswaterstaat heeft de leiding van de bijeenkomst. Blom is een van de drie adviseurs die Willem-Alexander bijstaan bij de verkenning van zijn aandachtsgebied.

Tijdens het seminar wordt gesproken over zaken waarbij de Nederlanders en Chinezen kunnen samenwerken op watergebied. Het gaat dan onder meer over dijkversterkingen, baggeren, watervervuiling, overstromingen, herbebossing, wetenschappelijke samenwerking en consultancy.

Belangstelling
Behalve de prins, die de hele morgen de bijeenkomst bijwoont, bezoeken de overige Nederlandse deelnemers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en maatschappelijke organisaties het seminar. De Chinezen hebben veel belangstelling voor de Nederlandse kennis op het gebied van waterbeheer. Een interesse die sinds de grote overstromingen in China vorig jaar alleen nog maar is toegenomen.

De Nederlanders en hun Aziatische collega's werken overigens al samen. Zo heeft de toenmalige minister van Verkeer, Jorritsma, in 1995 en 1996 overeenkomsten ondertekend. Een daarvan heeft betrekking op de kanalisering van de Yangtze rivier. Het is de bedoeling dat volgende week een principe-overeenkomst voor nieuwe vormen van samenwerking wordt ondertekend.

Op donderdag bekijkt prins Willem-Alexander in Shanghai hoe de Chinezen hun waterbeheer in de praktijk brengen. Hij bezoekt het Suzhou Creek project. De Suzhou is een zijrivier van de Huangpu, wat weer een vertakking van de Yangtze is. Via het project pakken de Chinezen vooral de waterverontreiniging aan door het afvalwater te zuiveren.

De volgende dag vliegt de troonopvolger naar huis.