Koninklijk huis 2 maart 1999

Koning Abdallah bezoekt weeshuis

Door Bea Versteeg
De Jordaanse koning Abdallah heeft tot nu toe weinig opzien gebaard. Hij heeft er voorlopig voor gekozen het pad van zijn overleden vader, Hussein, te volgen. Abdallah wist de Israëlische premier Nethanyahu ervan te overtuigen dat hij niet zijn oren naar Syrië zou laten hangen.

De Israëli's vreesden dat nadat de Syriërs eerst in de persoon van president Assad op de begrafenis van Hussein aanwezig waren en vorige week diens zoon naar Amman stuurden voor een gesprek. De nieuwe koning schijnt zich voorlopig goed te redden in de slangenkuil die de politiek in het Midden-Oosten is.

Veel openbaar vertoon heeft Abdallah nog niet laten zien. De Jordaanse koninklijke familie heeft bij het verscheiden van koning Hussein een hofrouw van drie maanden afgekondigd. Gedurende deze tijd vervullen zij geen officiële verplichtingen. In mei als de rouwperiode voorbij is, zal Abdallah met de nodige ceremonies de troon bestijgen. Meteen na het overlijden van koning Hussein heeft hij al trouw gezworen aan de Grondwet, waarmee hij koning is geworden.

Onder het volk
De nieuwe koning en zijn vrouw, prinses Rania, begaven zich onlangs even onder het volk. Zij bezochten het weeshuis dat gevestigd is in een van de voormalige koninklijke paleizen. Koning Hussein gaf het paleis drie jaar geleden weg en zorgde ervoor dat het weeshuis financieel niets te kort kwam. Veel kinderen in het huis noemde hem dan ook „vader”. Abdallah verzekerde de weeshuisleiding dat zij op hem kunnen rekenen, zoals zij dat tot voor kort op zijn vader konden.

Prinses Rania zet zich sinds haar huwelijk met Abdallah in voor mishandelde kinderen. In het begin moest ze wel enige tegenstand overwinnen. De meeste Jordaniërs waren van mening dat het mishandelen van kinderen in hun land niet voorkwam. De prinses ging met de goedkeuring van haar schoonvader, door. Haar projecten kunnen inmiddels op de sympathie van de meeste Jordaniërs rekenen.

Aan het werk van de Jordan River Foundation, zoals de stichting heet, wil ze een groot deel van haar tijd blijven besteden. Rania zei in een interview te beseffen dat dit wel minder dan vroeger zal zijn, omdat ze als de vrouw van de koning meer verplichtingen krijgt. Ook wil ze nog tijd overhouden voor haar zoon Hussein en dochter Iman.