Koninklijk huis

Boudewijns erfenis
krijgt lange nasleep

Wijlen koning Boudewijn van België was rooms-katholiek in hart en nieren. Hij schaamde zich niet voor zijn principes, zoals bleek bij zijn weigering de abortuswet te ondertekenen. In zijn testament schonk hij een deel van het koninklijk domein Opgrimbie in de buurt van Hasselt aan het bisdom. Het bisdom zou er een klooster moeten bouwen. De Belgische Raad van State heeft vorige week roet in het eten gegooid. Het college vernietigde de bouwvergunning.

Volgens de raad is de bouwvergunning niet geldig, omdat de bisschop van Hasselt, de opdrachtgever voor de bouw, geen rechtspersoon is. Het bouwwerk is al grotendeels klaar.

Het slotklooster, bestemd voor de orde van de Monialen van Bethlehem en Maria ten Hemel Opgenomen, was de wens van de in 1993 overleden Boudewijn. Milieuorganisaties en politieke partijen zoals Agalev en de Volksunie protesteerden echter meteen, omdat het gebouw in een natuurgebied ligt.

Een jaar na de dood van Boudewijn kwam de bouwvergunning toch los van het Vlaamse departement van Ruimtelijke Ordening. Volgens de Raad van State heeft de toenmalige minister Kelchtermans de vergunning niet reglementair verleend. Zo'n vergunning kon alleen aan een publiekrechtelijk persoon worden verleend. Kelchtermans ging ervan uit dat de bisschop van Hasselt dat was en gaf een vergunning. Verder oordeelde de Raad van State dat het vereiste milieuonderzoek ontbreekt.

Zonder pardon
Het klooster, een reeks houten kluizen met een kerk, een poort- en een ontvangstgebouw, is voor het grootste gedeelte al klaar. Het arrest betekent dat de bouw moet worden stilgelegd in afwachting van de verdere gang van zaken.

De huidige Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Stevaert, krijgt de zaak nu op zijn bordje. Hij heeft de afgelopen tijd van zich doen spreken door illegale bouwsels zonder pardon te laten afbreken. Stevaert liet weten dat hij niet anders dan in de andere dossiers zal handelen. Uiteindelijk beslist de rechtbank of de sloop kan beginnen. Kelchtermans erkende van zijn kant dat hij destijds een „beoordelingsfout” heeft gemaakt.

De zaak in Opgrimbie doet veel stof opwaaien in Vlaanderen wegens de betrokkenheid van het hof. De krant De Standaard schreef in haar commentaar over het arrest dat het wel duidelijk is dat „enkele mensen ten paleize en in politiek België even moeten slikken”. De weduwe van Boudewijn, koningin Fabiola, maakte er volgens de krant „een erezaak” van om het project te voltooien.

Agalev reageerde blij op de uitspraak en prees de twee omwonenden van het klooster die de bouw bij de Raad van State hebben aangevochten. Ook voor de Volksunie staat vast dat de bouwsels die al klaar zijn, moeten verdwijnen en het bos ter plaatse moet worden hersteld.