Koninklijk huis

Abdullah: vorst met
een Brits accent

Door Bea Versteeg
De nieuwe Jordaanse koning Abdullah heeft een Britse moeder, prinses Muna. Zij zal zijn uitverkiezing tot troonopvolger ongetwijfeld zien als een beloning voor de manier waarop zij haar zoon heeft opgevoed.

Prinses Muna, ofwel Toni Gardiner, ontmoette de nu overleden koning Hussein in 1961 op een gemaskerd bal. De vorst had zich voor de gelegenheid uitgedost als piraat. Dit ontlokte de toen 19-jarige Britse de opmerking: „U ziet er tamelijk smerig uit, Majesteit.” Deze openheid kon Hussein, die 4 jaar eerder van zijn eerste vrouw en nicht Dina was gescheiden, wel waarderen. „Het was voor de eerste keer in mijn leven dat een vrouw voor mij als mens en niet als koning belangstelling toonde.”

De prinses was ten tijde van het partijtje op bezoek bij haar vader. Hij was als officier tijdelijk in Jordanië gestationeerd. Tot dan toe had zij de kost verdiend met baantjes als typiste en telefoniste. Toni Gardiner was een levendige jonge vrouw die weinig pretenties had. Voor haar huwelijk ging ze tot de Islam over. Op haar trouwdag kreeg zij de naam Muna, wat Husseins vreugde betekent.

De Britse kreeg nimmer de titel koningin. Dat zou te gevoelig in Jordanië en de Arabische wereld hebben gelegen. Zij was niet Arabisch en bovendien van Britse afkomst. Als zij koningin geworden zou zijn, zou dat in de ogen van velen een hernieuwde invloed van de Britten in Jordanië hebben betekend.

Gevoelens
Prinses Muna schonk Hussein twee zonen en twee dochters, een tweeling. Na 10 jaar huwelijk vond de koning het tijd voor een nieuwe vrouw, de Palestijns-Jordaanse Alia. Zij kwam in 1977 bij een helikopterongeluk om het leven.

Muna bleef in Amman wonen. Zij betrok er een royale villa. Haar verstandhouding met haar ex-man bleef goed. Zij heeft zich in het openbaar nooit uitgelaten over haar gevoelens over de scheiding. Elk interview heeft ze geweigerd. De prinses won door haar waardige houding de sympathie van veel Jordaniërs. Zij is nooit hertrouwd.

Behalve in Amman heeft Muna een huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Daar woonde zij onder meer gedurende de tijd dat Abdullah in de Verenigde Staten studeerde. De prinses heeft ervoor gezorgd dat haar oudste zoon de opvoeding kreeg, die hij nodig had om koning te worden. Zij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij vond dat Abdullah zijn vader moest opvolgen. Tenslotte was hij de eerste drie jaar van zijn leven kroonprins geweest. Daar kwam een eind aan, toen Hussein in 1965 zijn broer Hassan tot zijn opvolger benoemde.

De prinses heeft haar zoon aangemoedigd de Palestijnse Rania Yassin te trouwen. Op de officiële huwelijksfoto poseren Muna en Hussein met het bruidspaar. Koningin Noor komt op de foto niet voor, wat haar ergenis opwekte. Zij was in 1993 namelijk wel bij het huwelijk aanwezig.