Koninklijk huis

Agenda

M. Pieter van Vollenhoven woont donderdag 26 november in de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg een deel bij van de viering van het 40-jarig jubileum van de Erasmusprijs. Hij verricht tevens de opening van vier exposities met als thema “Ervaring en verwachting in Communicatie en Informatie”.

Prins Willem-Alexander zal vrijdag 27 november in Amsterdam de vernieuwde afdeling Nederlandse Geschiedenis in het Rijksmuseum openen. Op de afdeling is een permanente tentoonstelling ingericht, die een overzicht biedt van de Nederlandse staatkundige en politieke geschiedenis vanaf het jaar 1500 tot de Tweede Wereldoorlog. De ontwikkeling van de Nederlandse Staat vormt daarin het centrale thema, met accenten op landinrichting, maritieme aspecten, de Oranjes, de staatsinrichting en Nederland als ontmoetingspunt van culturen.

Prinses Margriet zal vrijdag 27 november de NVR-manifestatie Vrouw en Werk 1898-1998 openen in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. De manifestatie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR). Prinses Margriet zal ter gelegenheid van de manifestatie het boek “Feministische Openbaarheid” in ontvangst nemen.

Prins Willem-Alexander zal maandag vanuit het sorteercentrum Amsterdam de zes nieuwe sorteercentra openen van PTT Post. De vijf andere sorteercentra in 's Hertogenbosch, Leidschendam, Nieuwegein, Rotterdam en Zwolle zijn via straalverbindingen direct betrokken bij de opening.

De Belgische koning Albert en koningin Paola en koningin Beatrix en prins Claus zijn van plan dinsdag 1 december naar Leiden te gaan. In de Pieterskerk zullen zij aanwezig zijn bij de academische zitting ter gelegenheid van de viering van de voltooiing van het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Aan dit grootste woordenboek ter wereld werkten 147 jaar Vlaamse en Nederlandse redacteuren. Het woordenboek bestrijkt de periode 1500-1976 en bestaat in totaal uit 40 banden van samen 45.000 bladzijden.

Koningin Beatrix zal woensdag 2 december in hotel Huis ter Duin in Noordwijk de opening bijwonen van de vijfde zitting van het International Bioethics Committee (IBC) van de UNESCO, de United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation. Het IBC is in 1993 opgericht om de gevolgen van genetisch onderzoek en genetische manipulatie te bestuderen en de maatschappelijke discussie hierover te helpen bevorderen.