Koninklijk huis

Nieuwe 'Irene'

Het hing al een tijdje in de lucht. Irene van Lippe-Biesterfeld ofwel prinses Irene zou met een nieuw boek komen. De new age-aanhangster van koninklijke bloede heeft de smaak zo gezegd te pakken. Haar naam alleen al heeft haar geen windeieren gelegd. Van haar eersteling “Dialoog met de natuur” gingen 85.000 exemplaren over de toonbank. Het boek is in diverse talen verschenen.

Voor heel wat traditionele Oranje-aanhangers was “Dialoog met de natuur” een schok. Zij waren van de rebel van Oranje wel wat gewend. In de jaren zestig verruilde de protestants-christelijk opgevoegde prinses de Nederlandse Hervormde Kerk voor de Rooms-Katholieke Kerk. Na haar echtscheiding in 1981 ging zij steeds meer 'zweven'.

De uitkomst van die zoektocht naar de zin van het leven bleek drie jaar geleden new age te zijn. De prinses zocht en vond haar 'evenwicht' in gesprekken met bomen en dolfijnen. Het relaas van Irene stuitte op nogal wat scepsis. Heel wat recensenten lieten zich negatief uit over haar pennevrucht. Het heeft de verkoop geen kwaad gedaan. Voor uitgever Ankh Hermes betekende “Dialoog met de natuur” de doorbraak naar het grote publiek.

Een dergelijk succes verplicht zowel uitgever als auteur. Zo niet bij Irene. Voor haar vorige week verschenen “Samen, de natuur als familie” koos zij de Baarnse uitgeverij Fontein. Een vrije vrouw zoals de prinses zich blijkbaar voelt, vindt dat zij per boek een andere uitgever kan kiezen. Zodra een naam eenmaal garant staat voor een flinke oplage, zal geen uitgever –dus ook Fontein niet– het manuscript ongelezen terugsturen.

In “Samen, de natuur als familie” wil Irene van Lippe „de ontdekking delen dat we niet gescheiden hoeven te zijn van onze natuurlijke omgeving, noch van onze medemens”. Het boek gaat over dat proces van eenwording. Het is samengesteld uit bijdragen van oud-leerlingen van de prinses. Zij gaf een tijdlang cursussen in het Amsterdamse new age-mekka Oibibio, nu doet zij dat thuis in Wijk bij Duurstede. Irene heeft de bijdragen voorzien van een inleiding, nawoord, verbindende teksten en oefeningen. Bijvoorbeeld: “Ga tegen een boom staan met je rug. Neem rustig de tijd. Ga daarna met je buik er tegenaan staan en voel het verschil. Wat voel je?”. Niks, zullen de meeste Nederlanders zeggen.

Met alles is op de een of andere manier in gesprek te komen vindt Irene. Zelfs met een virus, zo blijkt uit een gesprek dat de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) met haar voerde. Een virus is „niet voor niets in iemands lichaam gekomen”. Ze geeft toe dat ze zich met deze stellingname op glad ijs begeeft.

„Het is een volstrekt nieuw terrein, heel delicaat ook. Maar als je ziek wordt, geef je een virus of bacterie de ruimte om te gaan leven in je lichaam en je ziek te maken. Ziekte heeft altijd wat te vertellen. De boodschap is in wezen liefdevol, maar kan niet altijd zo worden ervaren”.

Op de vraag of kanker een liefdevolle boodschap is, antwoordt Irene bevestigend. „De achtergrond is liefde. Ik heb gesproken met een arts die met kankercellen praat en zo patiënten geneest. Maar het werkt natuurlijk niet altijd. Sommige patiënten hebben het proces van ziek worden nodig om heel te worden met de ziel, anderen niet. Ik weet dat er experimenten zijn waarbij op deze manier zelfs aidspatiënten worden behandeld”.

Bizarre woorden uit de mond van een vrouw die zelf met een euthanasieverklaring op zak loopt. Een paar maanden geleden liet zij weten nooit zoals haar vader vier jaar geleden weken op de intensive care te willen liggen. Als zij daar terecht zou komen, hoeft voor haar het leven niet meer.

Wat haar familie van haar boek vindt, doet er volgens Irene niet toe. „Wij zussen zijn vier sterke vrouwen. De een zingt prachtig, de tweede doet goed werk bij het Rode Kruis en de ander is een uitstekende koningin. Of we het wel of niet eens zijn met elkaar is eigenlijk niet aan de orde”.

De voormalige prinses is niet kerkelijk meer. „Ik heb geen geloof, alleen ervarignen en daar trek ik mijn conclusies uit. De liefde is zoveel groter en wijder dan ik in een kerk kan vinden. Het is meer kosmologie. In iedere cel van ons lichaam zit een lichtje. De communicatie van het licht is een uiting van het goddelijke. God voel ik als een oerbron”.

Bang voor de dood is ze niet. „Het leven is niet eindig. Alles gaat door. Het leven buiten het lichaam om is niet minder mooi, maar voor iedereen anders. Wat je in je leven gedaan hebt, bepaalt grotendeels hoe je terugkomt. Enerzijds is alles in het leven oorzaak en gevolg, anderzijds krijgen we soms opdrachten te vervullen”.