Kerkelijk Leven 15 december 1999

Project ”Opportunity 21” vult wereldwijde lacunes op

Massale distributie van
Bijbels van start gegaan

Van onze kerkredactie
HAARLEM – Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) is samen met de Wereldbond van Bijbelgenootschappen (UBS) het project ”Opportunity 21” gestart: een groots opgezet bijbeldistributieproject, dat een antwoord wil geven op de wereldwijde vraag naar Bijbels. Doel is om in de komende jaren een extra kans (opportunity) te geven aan bijbelvertaal- en verspreidingsprojecten in zestig landen waar de vraag naar Bijbels het grootst is.

Bijbelgenootschappen constateren dat in Azië, Afrika en Latijns-Amerika de kerk explosief groeit, maar dat er tegelijkertijd een groot tekort aan Bijbels voor al die nieuwe christenen ontstaat. De UBS rekent met een dagelijkse nettogroei van 48.000 christenen in de wereld. De hoeveelheid Bijbels die wereldwijd verspreid kan worden, is bij lange na niet toereikend voor deze groei. Alleen al vorig jaar konden 67 miljoen mensen en hun gezinnen in tachtig landen niet aan een eigen (deel van de) Schrift geholpen worden.

Vorig jaar vroegen ”ontvangende bijbelgenootschappen” in landen met een tekort aan Bijbels een bedrag van 58 miljoen dollar. Daarvan konden de ”gevende bijbelgenootschappen”, waarvan het NBG de vierde plaats in de wereld inneemt, slechts 40,5 miljoen toezeggen. Er blijft dus een gat over van 17,7 miljoen dollar. De actie die nu gestart is, probeert dit gat te dichten.

Verdubbeld
Om een antwoord te geven op de grote vraag naar Bijbels heeft de Wereldbond van Bijbelgenootschappen samen met de Amerikaanse Maclellan Foundation het initiatief genomen voor de actie ”Opportunity 21”. De Maclellan Foundation heeft toegezegd 15 miljoen dollar ter beschikking te stellen als ”matching grant”, een zogeheten verdubbelingsactie.

Dit geld komt alleen beschikbaar als alle bij de UBS aangesloten bijbelgenootschappen datzelfde bedrag extra opbrengen, dus boven op de gemiddelde inkomsten van de afgelopen jaren. Concreet betekent dit dat er toegezegd is dat iedere gulden, frank, mark, pond of dollar die de bijbelgenootschappen in de komende drie jaar extra bijeenbrengen, verdubbeld zal worden.

De Maclellan Foundation is het grootste christelijke fonds in Amerika. Het is opgericht nadat de eigenaars van de verzekeringsmaatschappij Providence (Voorzienigheid) hun bedrijf verkocht hadden. Doel van de Maclellan Foundation is om strategisch en internationaal werkende organisaties die zich inzetten voor de uitbreiding van Gods koninkrijk, te ondersteunen.

Het NBG kon de afgelopen jaren door bijdragen van leden, gevers, kerken en organisaties jaarlijks gemiddeld ongeveer 7 miljoen gulden overmaken voor bijbelprojecten wereldwijd. Het bijbelgenootschap streeft ernaar om in 1999 en volgende jaren meer dan die 7 miljoen gulden bij elkaar te brengen en heeft in zijn nieuwsbrieven van november en december onder het motto ”Iedere extra gulden wordt een euro waard” leden en donateurs opgeroepen een extra gift over te maken.

Witte vlekken
De UBS omvat 135 nationale bijbelgenootschappen en werkt in meer dan 200 landen. Zij is betrokken bij bijbelprojecten in 685 talen. Vorig jaar distribueerde de UBS ruim 20 miljoen Bijbels. Er zijn 4000 talen waarin de Bijbel nog niet vertaald is, maar dat zijn over het algemeen kleine taalgroepen. Wereldwijd spreken 300 miljoen mensen een taal waarin de Bijbel niet beschikbaar is. De UBS werkt er voortdurend aan om die witte vlekken weg te werken.