Kerkelijk Leven 17 september 1999

Kerken bezorgd over 'balkanisering'

Kerk op Ambon merkt
weinig van hulp overheid

Van onze kerkredactie
DEN HAAG – Kerken en moslimorganisaties in Nederland willen een betere controle op de overheidssteun aan Indonesië. Ze hebben gisteren in een gesprek met minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken gewezen op kanalen waarlangs hulp meer kans maakt op de juiste plaats terecht te komen. Kerken en moskeeën op Ambon hebben volgens hen nog weinig van de hulp gemerkt. Tegelijk is men beducht voor mogelijke 'balkanisering' van de Indonesische archipel.

De achtkoppige delegatie van de Samen-op-Wegkerken, de Molukse kerken en de Nederlandse Moslim Raad (NMR) heeft benadrukt dat hulp aan bijvoorbeeld Ambon „samenbindend” moet zijn. De deelnemers willen voorkomen dat christenen alleen kerken ondersteunen en moslims alleen de islamitische gemeenschap.

De kerken en de NMR hadden het gesprek met Van Aartsen in maart aangevraagd uit bezorgdheid over de beeldvorming van de onlusten op Ambon en andere delen van Indonesië. „Onze grote zorg is dat die conflicten het gezicht van godsdiensttwisten krijgen terwijl het andere krachten zijn die ze oproepen”, aldus de delegatie die met name wees op het feit dat milities bewapend worden. Volgens informatie van de kerken zijn er tekenen die erop wijzen dat president Habibie bereid is de gunsten van extreme moslimgroepen te verwerven door toe te laten dat op de Molukken, en daarna in andere delen van Indonesië, de provocaties over en weer doorgaan en inmiddels goed bewapende moslimmilities de vrije hand krijgen.

Van Aartsen zei de analyse van de kerken te delen. Hij beloofde dat hij begin volgende week tijdens het gesprek met zijn Indonesische ambtgenoot Alatas zal aandringen op het ontmaskeren van de werkelijke aanstichters van het geweld tussen moslims en christenen.

Waakzaamheid
„De historie leert dat moslims en christenen op Ambon decennialang vredig naast elkaar hebben geleefd”, zei NMR-voorzitter A. Maddoe. De twee gemeenschappen in Nederland moeten volgens hem waakzaam zijn, opdat de animositeit in Indonesië de relaties hier te lande niet belast. Bij de NMR is een Indonesische moslimorganisatie aangesloten. Javaanse moslims uit Suriname voelen zich volgens Maddoe ook zeer betrokken bij de ontwikkelingen in Indonesië.

De kerken en de NMR houden onderling contact over de situatie in Indonesië. Op 26 oktober hebben ze een tweede gesprek met Van Aartsen.