Kerkelijk Leven 2 juli 1999

Franse hof van cassatie verwerpt eerdere uitspraak

Geen erkenning voor Scientology

LYON – De Scientology Kerk mag zich in Frankrijk nog steeds geen erkende godsdienstgemeenschap noemen. Het hoogste rechtscollege van Frankrijk heeft een uitspraak van een gerechtshof waarbij de kerk als zodanig werd erkend, niet overgenomen.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde arrest van het hof van cassatie in Lyon. Het bekrachtigt de uitspraak van het gerechtshof in diezelfde plaats uit 1997, waarbij enkele Scientology-leiders tot voorwaardelijke straffen werden veroordeeld. Zij waren onder meer beschuldigd van oplichting en fraude.

Het gerechtshof had zich twee jaar geleden ook uitgelaten over de status van de Scientology Kerk. Volgens die uitspraak zou de omstreden beweging zich een geloofsgemeenschap mogen noemen, die zich binnen het kader van de bestaande wetten vrij mag ontwikkelen. Ook mag de kerk zendingsactiviteiten ondernemen.

Het hof van cassatie noemt dit oordeel over de kerk „buiten de orde.” Dit deel van de uitspraak heeft „geen enkele juridische betekenis.” Het gerechtshof had alleen tot taak om vast te stellen of Scientology-leiders zich aan bepaalde vergrijpen schuldig hadden gemaakt.

De voorzitter van de beroepsvereniging van rechters, Georges Fenech, liet direct na de uitspraak in 1997 weten dat de rechterlijke macht geen bevoegdheid heeft om zich over erkenning van een religie uit te spreken. Hij werd hierin bijgevallen door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevenement. „De regering is niet van plan de Scientology Kerk te erkennen.” De Franse staat erkent de vrijheid van godsdienst op grond van een wet uit 1905. Erkende geloofsgemeenschappen genieten belastingvoordeel.

Harde aanpak
Eerder deze maand maakte het Franse parlement bekend dat het nieuwe religieuze bewegingen (sekten) hard wil aanpakken, vooral op het gebied van belastingontduiking. In het rapport van een parlementaire commissie staat verder vermeld dat een proces tegen de Scientology Kerk jarenlang is tegengehouden, omdat uit het paleis van justitie in Parijs stukken zijn verdwenen. Overigens is niet nooit bekend geworden wie daar verantwoordelijk voor is.