Kerkelijk Leven 31 maart 1999

Zestig processen-verbaal tijdens islamitisch offerfeest

Bloedbad in de badkuip

RIJSWIJK – Van verhalen over geslachte schapen in een badkuip, in de schuur of op het balkon zullen de moslims in Nederland wel nooit afkomen. Voorzitter M. Ates van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) hoort ze al jaren. En toch raakt het gisteren geëindigde islamitische offerfeest volgens hem steeds meer ingeburgerd. „Het angstbeeld is nu wel verdwenen.”

Tijdens het offerfeest (”Eid-al-Adha”) aan het einde van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka slachten veel moslims een schaap. Ze herdenken daarmee het offer van Ibrahim (Abraham). Volgens het verhaal in de koran en de geschiedenis in de Bijbel stond Abraham op het punt om in opdracht van God zijn zoon te offeren, toen God dat op het laatste moment verhinderde en een offerdier zond dat hij in plaats van zijn zoon mocht slachten.

De rituele slacht van offerdieren in slachthuizen is in Nederland keurig geregeld. Ook in de islam staat het voorkomen van dierenleed voorop. Het slachtdier mag het mes niet te zien krijgen en moet zo snel en pijnloos mogelijk worden gedood. Toch moet de Algemene Inspectie Dienst (AID) elk jaar in actie komen om illegale slachters op de bon te slingeren. Dit jaar kregen zestig mensen een proces-verbaal.

Badkuipincident
Er zat ook een 'badkuipincident' tussen. Een inwoner van het Zuid-Hollandse Moordrecht werd opgepakt wegens het ritueel slachten van een schaap in de badkamer van zijn woning. Zulke praktijken kunnen niet door de beugel, vindt ook Ates. „Wettelijk en religieus is er geen enkel argument voor illegaal slachten.” De bij de TICF aangesloten moskeeën houden dat de leden elk jaar weer voor. „Ik heb dan ook echt niet de indruk dat het in onze achterban gebeurt.”

Zolang de capaciteit in de slachthuizen echter tekortschiet om alle moslims van een geslacht schaap te voorzien, zullen er volgens Ates enkelingen blijven die hun toevlucht tot boerenschuur of badkuip nemen. Ook voorzitter A. Qayyoem van de stichting Halal Voeding en Voedsel (HVV) wijt de illegale praktijken aan het feit dat de slachthuizen niet aan de vraag kunnen voldoen. „Als moslims in Nederland kunnen we gewoon niet met ons allen gaan slachten.”

Loting
De moslimgemeenschap zou volgens Qayyoem kunnen denken aan een jaarlijkse loting ten tijde van het offerfeest om de beschikbare slachtcapaciteit te verdelen. Moslims die buiten de prijzen vallen, kunnen geld naar hun land van herkomst sturen om daar een schaap te laten slachten en het vlees onder familie of armen laten verdelen.

Ook Ates probeert moslims al jaren te stimuleren om die weg te kiezen. In de landen van herkomst heeft de sociale functie van het slachten van een schaap ook meer betekenis dan in Nederland. Daar zijn immers meer armen die traditiegetrouw in het vlees van de geslachte schapen mogen delen.

Directeur Yassin Hartog van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) pleit voor een jaarlijkse 'offerfeestcampagne' van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees in de media van islamitische organisaties.

„Ga niet lopen hobbyen, maar trek een nummertje bij het slachthuis”, zou de boodschap moeten zijn.