Kerkelijk Leven

Dr. Siebesma rust bijbelstudiekringleiders toe

„Oude Testament is voor
vandaag volop relevant”

Van onze kerkredactie
ZEIST – „Het is niet alleen jammer dat op bijbelkringen het Oude Testament minder behandeld wordt dan het Nieuwe, het is bovendien onbijbels. In 2 Tim. 3:16 en 17 schrijft Paulus –en dan spreekt hij vooral over het Oude Testament– dat elk van God ingegeven schriftwoord nuttig is.” Dat zei dr. P. Siebesma gisteravond tijdens de ”bijbelstudievierdaagse” van de Christelijke Hogeschool De Wittenberg.

Dr. Siebesma constateerde reeds tijdens zijn studietijd dat er bij de bijbelstudiekringen van studentenverenigingen meer voorkeur bestond voor het Nieuwe dan voor het Oude Testament. Het laatste zou niet praktisch zijn, te moeilijk en te theoretisch. Het Nieuwe Testament zou meer duidelijke richtlijnen bevatten. In zijn lezing bestreed hij deze gedachten.

De oudtestamenticus stelde gisteren tijdens een bijeenkomst waarin bijbelkringleiders toegerust worden, dat door zo te redeneren grote schatten van het Woord gesloten blijven. „Want het is helemaal niet waar dat het Oude Testament minder praktisch gericht zou zijn. Integendeel. Ik kan het nog krasser zeggen: Het Oude Testament heeft, wanneer we naar de grote levensvragen en maatschappelijke problemen van onze tijd kijken, meer antwoorden te bieden dan we op het eerste gezicht denken.”

Daarop stelde hij dat het Oude Testament heel praktisch is en in ieder geval alleen al wat omvang betreft drie keer meer te zeggen heeft. „Over onderwerpen als seksualiteit, incest, abortus en vragen rond de medische ethiek, rente en schuld, economische en maatschappelijke problemen en de toekomst van Israël, heeft het Nieuwe Testament betrekkelijk weinig te zeggen, zeker wanneer je het vergelijkt met het Oude Testament.”

Cultuurverschil
De docent ging in op de vraag waarom het Oude Testament als moeilijk en minder van betekenis wordt geacht. Hij noemde drie oorzaken. De eerste is volgens hem dat er een nogal groot cultuurverschil is. Dat betekent wel dat men zich die cultuur eigen moet maken. Dat kost energie en tijd, maar is op de lange duur dubbel en dwars de moeite waard.

De tweede reden is dat veel commentaren minder geschikt zijn voor niet geschoolde gemeenteleden. „Veel moderne bijbelcommentaren blijven steken in bijbelkritische opmerkingen.” Vragen die wij ons stellen, worden in deze commentaren niet beantwoord.

De derde reden waarom doorgaans minder in het Oude Testament wordt gestudeerd, is volgens dr. Siebesma dat „we vaak te kleine gedeelten van het Oude Testament op de bijbelkring behandelen.” Hij stelde dat het vaak nuttig is het hele boek eerst te lezen, omdat behandeling van een klein gedeelte de nadruk soms te veel legt op details, waarbij het geheel uit het zicht verdwijnt.