Kerkelijk Leven

Kerstboodschap klinkt in heel Europa

Kerkelijke redes roepen
op tot gerechtigheid

Van onze kerkredactie
APELDOORN – Rooms-katholieke en protestantse kerkleiders in Europa hebben in hun kerstredes opgeroepen tot vrede, gerechtigheid en solidariteit. Daarnaast klonk uit de mond van de Britse kardinaal Basil Hume kritiek op de moderne maatschappij, waarin de betekenis van Christus „zo goed als verdwenen is”.

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Karl Lehmann waarschuwde in zijn preek in de Dom van Mainz voor een „wereld zonder erbarmen”. Expliciet noemde hij de bescherming van het menselijk leven aan het begin en het einde van ons bestaan. „Elke abortus is onrecht”.

Tot meer solidariteit met kinderen, werklozen en daklozen riep Manfred Kock, raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), op. Hij sprak zich tevens uit voor betere integratie van daklozen.

Volgens Joachim Meisner, aartsbisschop van Keulen, mag de kerk niet uit haar „belangrijke maatschappelijk rol” worden gedrongen. „Hoe gevaarlijk is het als politieke leiders een politiek bedrijven waarin de kerk, en daarmee Christus, in de samenleving overbodig wordt”.

Het hoofd van de Anglicaanse Kerk in Engeland, aartsbisschop George Carey, waarschuwde politieke leiders voor het verwaarlozen van het geestelijk welzijn van de natie. „Als we ons de betekenis van het geloof in God niet meer bewust zijn, gaat onder meer onze morele koers verloren”.

Zijn landgenoot kardinaal Basil Hume kritiseerde de moderne maatschappij, waarin de betekenis van Christus „zo goed als verdwenen is”. Hij riep vervolgens alle christenen op „zich te bezinnen op wat het christendom voor elk individu betekent”.

Speculaties
Paus Johannes Paulus II hield zijn kerstpreek dit jaar voor bijna twee miljoen hoorders. Dat is een toename van meer dan 750.000 vergeleken met vorig jaar. De paus sprak zijn preek uit in een zwakke lichamelijke conditie. „Gebogen en bevend verscheen de paus voor de menigte”, meldde een ooggetuige.

Onmiddellijk doken nieuwe speculaties over de voortschrijdende ziekte van Parkinson op. Binnen twee jaar zal de nu 78-jarige paus zijn redes en preken niet meer zelf voorlezen, luidde het commentaar. Desondanks blikte de paus alvast vooruit richting Kerst volgend jaar. „Het zal werkelijk een groot heilig jaar zijn”, waarin de kerk het „mysterie van de incarnatie viert, waarin de mensheid het toppunt van haar roeping bereikt”.