Kerkelijk Leven

Kerken schrijven gezamenlijk minister Korthals aan

CIO wil geen dwang
inzake homohuwelijk

Van onze kerkredactie
UTRECHT – „In alle gevallen moet voor de kerken de vrijheid blijven bestaan om, op grond van eigen geloofsovertuiging, al of niet tot inzegening of kerkelijke bevestiging over te gaan van een relatie tussen twee mensen”.

Dit schreven 21 kerkgenootschappen verenigd in het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) gisteren aan minister Korthals van justitie. Het CIO reageert daarmee op het kabinetsbesluit een wetsvoorstel in te dienen waardoor homo's “voor de wet” kunnen trouwen.

Kerken mogen niet worden gedwongen een homoseksuele relatie te bevestigen of in te zegenen. Zij moeten altijd de vrijheid krijgen op grond van hun eigen geloofsovertuiging de keuze te maken daartoe over te gaan, zo houden de kerken de minister voor.

Geen dwang
De meningen van de kerkgenootschappen over het homohuwelijk lopen weliswaar uiteen, maar ze zijn het er wel over eens dat kerken niet gedwongen mogen worden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kerkelijk te bevestigen. Ondanks de verschillende opvattingen schrijft het CIO aan de minister dat „het karakter van een levensverbintenis tussen man en vrouw een wezenlijk andere is dan andersoortige levensverbintenissen”.

Verder schrijft het CIO: „Vanuit bijbelgodsdienstig standpunt ligt de verbintenis van man en vrouw in de scheppingsorde. De man-vrouw-relatie vormt een archetype voor de duiding van menselijke relaties, oerbeeld voor relaties tussen mensen en de relatie tussen mens en God. Het huwelijk is niet slechts een toevallig gegroeide constructie. Die grondstructuur is niet een historische toevalligheid, maar vormt een kerngegeven van het menselijk leven en is een heilzaam gegeven voor de samenleving”.

Eenzijdig
De interkerkelijke organisatie vindt dat de overheid zich van de verschillende dimensies van het homohuwelijk rekenschap dient te geven en zich niet kan beperken tot „een eenzijdige benadering zoals die in het kabinetsstandpunt naar voren komt”. Volgens de kerken kan de wijziging van een moreel oordeel niet door de wet worden voorgeschreven.

Het beginsel van gelijke behandeling was de belangrijkste reden van het kabinet te pleiten voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Met de plannen voor het homohuwelijk loopt Nederland internationaal voorop. In onder meer Frankrijk en Duitsland is nog een discussie gaande over de erkenning van het homohuwelijk.