Kerkelijk Leven

Fruytier-scholengemeenschap opent cursusjaar

„Zonder biddende ouders
zou de school dicht moeten”

Van onze correspondent
RIJSSEN – „Als er in de kring van de ouders en de leerlingen geen gebed is voor de school is, dan zouden we de school wel moeten sluiten, want dan blijft alleen maar de vorm over”. Dat zei bestuursvoorzitter ds. A. Schreuder gisteravond in Rijssen bij de opening van het cursusjaar van de Jacobus Fruytier-scholengemeenschap.

In de Noorderkerk sprak de predikant naar aanleiding van 1 Samuël 2. Ds. Schreuder, predikant van de gereformeerde gemeente van Beekbergen, wees er de leerlingen op dat Samuël ook opgroeide in een moeilijke tijd. „Je zou denken dat iemand die in de tempel werkt de Heere gemakkelijk kan dienen. Maar in die tempel waren ook Hofni en Pinehas die diefstal pleegden en hoererij bedreven. Maar Samuël kon aan de zonde niet meedoen, hij diende de Heere en als je de Heere dient word je bang voor de zonde”.

Volgens ds. Schreuder leidde Samuël een biddend leven, maar had hij ook een biddende moeder. „Hanna zocht het allerbeste voor Samuël; een leven in dienst van de Heere. Zoekt u ook het beste voor uw kinderen, ouders?”

Ds. Schreuder waarschuwde voor het gevaar om zich aan te passen aan de veranderende tijden. „Dan dreigen we alles niet meer zo heel nauw te nemen. We zijn dan nog wel recht in de leer, maar over de leven alle dag moeten we dan maar niet praten. Maar dan houd ik jullie Samuël voor die in de tempel diende in een donkere tijd. En toch gaat God door met Zijn werk, want in die donkere tijd hoort Samuël Gods stem waarnaar hij heilbegerig luisterde. Luister jij ook naar de stem van God als Hij door Zijn Woord tot ons spreekt?”zo vroeg hij de leerlingen.

Augustinus
Conrector drs. H. A. van Zetten sloot hierop aan met een toespraak over „het pedagogisch klimaat”. Hij nam daarbij als voorbeeld de kerkvader Augustinus, die net als Samuël een biddende moeder had, die haar zoon in de handen van God legt. „Er moet op school gewerkt worden, maar de school is niet alleen een leerinstituut. We zoeken als school het beste voor je aardse leven, maar we willen ook zorg dragen voor je ziel”.

Hij zei te hopen dat de identiteit van de school de reden is geweest voor ouders om hun kinderen naar de Fruytier te sturen. „De sfeer op school moet hetzelfde zijn als thuis. Kleding en gedrag moeten op school en thuis overeenstemmen. Dat heeft te maken met de doopbelofte die de school aan het gezin en de kerk verbindt”, aldus Van Zetten.

Ook Van Zetten wees erop dat onze tijd niet veel anders was dan de tijd van Samuël. „Toch komen daar tegenwoordig de veranderende gezagsverhoudingen bij en de fatsoensregels die op de tocht staan. Jullie worden veel directer dan vroeger geconfronteerd met de verleidingen van de wereld”.

Volgens Van Zetten was het daarom ook erg belangrijk dat ouders achter de school staan. De leerlingen riep hij op om de Heere te vragen of hij hen wilde helpen, maar ook om de school te helpen.

Het cursusjaar werd verder geopend in Apeldoorn in de Grote Kerk aan de Loolaan. Daar spraken ds. K. Veldman en rector L. van Dijke. In het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente aan de Schaapsweg in Ede spraken ds. G. Mouw en plaatsvervangend rector ing. E. Klein. In de kerk van de gereformeerde gemeente te Nunspeet spraken ds. G. Bouw en conrector W. ter Harmsel. De Fruytier-scholengemeenschap heeft vestigingen in Rijssen, Apeldoorn en Uddel en start dit jaar met 2300 leerlingen.