Kerkelijk Leven

Premier Blair spreekt anglicanen toe

Kerk moet rol van
verzoening vervullen

Van onze kerkredactie
CANTERBURY – De kerk wordt veel gekritiseerd in deze wereld, maar zij doet veel goed werk dat vaak niet wordt opgemerkt. De kerk doet essentieel werk in het opwekken van het morele geweten van de wereld en het geven van hulp aan de armsten en de psychisch gestoorde leden van de gemeenschap. Dat zei de Britse premier Tony Blair gisteren in een toespraak op de Lambeth Conferentie.

Ook zei hij dat de kerk terecht kritisch blijft ten opzichte van wat de regering doet. Hij verwees vooral naar het ontwikkelingswerk, waarover hij opuitnodiging sprak. „De kerk is nooit tevreden met wat de regering doet en wil altijd meer”, zei hij, „en dat past bij de houding van de kerk”. Toch liet hij de bisschoppen weten dat de Britse regering het ontwikkelingswerk hoge prioriteit toekent. „De hulp die aan ontwikkelingslanden wordt gegeven, is bovendien niet alleen een vorm van bewogenheid maar uiteindelijk ook in het belang van degenen die helpen”, betoogde de premier.

Eén afkomst
Blair prees ook de rol van de kerk in het vredesproces in Noord-Ierland. Het is voor hem een bewijs dat de kerk de rol van verzoening kan vervullen, maar ook een internationaal signaal af kan geven naar andere religies. „Met alle verschillen tussen joden, moslims en christenen die er qua religie zijn, zijn we allen afkomstig van de abrahamitische godsdiensten. We hebben ontzettend veel gemeen in de waarden en normen die we hebben”.

De Britse premier refereerde aan een bezoek aan een hindoetempel, waar hij in de teksten ook „echo's” opmerkte van zijn eigen, anglicaanse godsdienst.

De premier zag een rol van betekenis voor de religie nu deze geen „exclusieve sekte” meer is. „Zij kan in de wereld de mensen bij elkaar brengen en hen gemeenschappelijk waarden doen delen. Wij benadrukken daarbij de waardigheid en uniciteit van elk menselijk wezen”.

Bevreesd
Tony Blair zei vooraf dat het hem een grote eer was om de bisschoppen op de Lambeth Conferentie te kunnen toespreken. Tegelijkertijd merkte hij op nog nooit zo'n vreeswekkend gehoor te hebben gehad: „Zijn hier wérkelijk 750 bisschoppen?”

De premier werd ten slotte voor zijn toespraak bedankt door de aartsbisschop van Centraal-Afrika, Khotso Makhulu.