Kerkelijk Leven

Confessionele Vereniging biedt handreiking SoW

SoW moet gevolg zijn
van geestelijk proces

Van onze kerkredactie
BENNEKOM – „We willen dat Samen op Weg gestalte krijgt, dat het slaagt. Maar dan wel op een goede wijze. En goed betekent voor ons dat SoW het gevolg moet zijn van een geestelijk proces, een geestelijk naar elkaar toegroeien”. Dit zei ds. J. ter Steege gisteren bij de presentatie van het eerste exemplaar van het boek “Dicht bij de eenheid”.

De voorzitter van de Confessionele Vereniging (CV) in de Nederlandse Hervormde Kerk overhandigde het boek gistermiddag in Bennekom tijdens een vergadering van het triomoderamen aan de preses van de hervormde synode, ds. B. J. van Vreeswijk.

Volgens de voorzitter van de CV beslaan de auteurs van het boek de hele breedte van de vereniging. „Zowel felle voorstanders als mensen die er wat grotere moeite mee hebben leverden een bijdrage”. Ds. Ter Steege wenste het boek, waarvan duizend exemplaren zijn gedrukt, in de handen van veel gemeenteleden en hij hoopt dat het in veel gesprekken op tafel komt. „'t Is een boek waar je wat mee kunt en dat een inhoudelijke bijdrage levert aan het SoW-proces”.

Ds. B. J. van Vreeswijk dankte de Confessionele Vereniging voor haar bijdrage. „Het toont uw betrokkenheid bij de kerk”. Hij herinnerde aan de diverse oproepen die in trioverband zijn gedaan om een bezinnend element in te bouwen in het SoW-proces.

Geestelijke gesprek
”Dicht bij de eenheid” (Uitg. Boekencentrum, Zoetermeer) wil niet zozeer de puntjes op de i van het eigen standpunt zetten. Het boek is bestemd voor gereformeerde, hervormde en lutherse gemeenteleden om met elkaar van gedachten te wisselen, opdat een geestelijk gesprek over Samen op Weg in de plaatselijke gemeente op gang komt.

In zijn bijdrage schrijft dr. G. W. Marschal dat het „ongerijmd is meesterwerken van welke aard dan ook aan te passen aan de eisen van de tijd”. Niemand overweegt serieus om de Nachtwacht van Rembrandt te bewerken, omdat de situatie totaal is veranderd. Evenmin moet een belijdenisgeschrift worden aangepast, vindt hij. Behalve dr. Marchal, die overigens wel vindt dat oude woorden vertolkt moeten worden om hun kracht opnieuw te bewijzen, leverden achttien andere leden van de Confessionele Vereniging (CV) een bijdrage aan dit boek. De redactie was in handen van mevrouw dr. J. Roelevink, ds. J. R. Smit en ds. G. van Velzen.

Of het nu gaat over de belijdenis van de toekomstige SoW-kerk, over haar naam, over het deelnemen van kinderen aan het heilig avondmaal, de roeping van niet-belijdende leden tot het ambt, de verhouding kerk en Israël of over het huwelijk, alle hete hangijzers die in de loop van het fusieproces van de Hervormde, de Gereformeerde en de Evangelisch-Lutherse Kerk naar boven zijn gekomen, passeren de revue. Actuele thema's in het kerkelijke leven, zoals de verzoening en de Bijbel als verhalenboek, ontbreken niet. Ook over samenwonen of trouwen, euthanasie, abortus en klonen brengen leden van de Confessionele Vereniging hun standpunt te berde.

Eenheid
De handreiking valt in drie delen uiteen: eenheid in Christus, eenheid in de kerk en eenheid in het leven. Aan het eind zijn gespreksvragen opgenomen. Een aantal voorbeelden: Hoe vindt u dat in uw gemeente met perforatie dient te worden omgegaan? Wat is voor u in de gemeente het belangrijkste: de waarheid of de liefde? Ga je elke zondag naar de kerk en de dominee die je wilt of naar de eigen gemeente? Waar ligt voor u het hart van de kerk? Is het een oplossing met gelijkgezinden een nieuwe kerk te stichten? Vindt u dat geboorteleden tot de kerk behoren? Dienen kinderen toegang te hebben tot het heilig avondmaal? Kan het leven in de gemeente buiten het overleg in classis en synode? Voelt u zich gebonden aan besluiten van een classis of synode? Is het in de praktijk ook zo dat in principe alle ambten gelijk zijn? Vindt u zending noodzakelijk? Bespreek de verhouding tussen zending en gesprek? Kunt u zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus onderschrijven?

De CV wil met het boek een bijdrage leveren aan het gesprek in de kerk van de volgende eeuw. „Het Samen-op-Wegproces wil meer zijn dan een organisatorische samensmelting van de drie kerken. Kerkzijn is samen geloven, samen belijden, samen werken in de wereld. De Confesionele Vereniging in de Nederlandse Hervormde Kerk vindt al jaren dat het SoW-proces vraagt om een 'kerkenbrede' geestelijke en inhoudelijke ontmoeting. Dan komt er een zodanige herkenning, dat de weg naar kerkvereniging met vreugde kan worden gegaan”, aldus de redactie.