Kerk en Godsdienst1 december 2000

Kerkelijke omroep kan niet tegen EO op

SoW-kerken steunen
beleid van IKON

Van onze kerkredactie
LUNTEREN – De triosynode van de Samen-op-Wegkerken heeft gisteravond besloten het beleid van de IKON te ondersteunen. Slechts negen synodeleden steunden het voorstel om de mogelijkheid te onderzoeken om op een andere wijze dan via de IKON te komen tot kerkelijke presentie in de media.

Ds. K. Vogelaar, hervormd afgevaardigde van de classis Rotterdam, diende dit tegenvoorstel in omdat „velen in de kerken de programma's van de IKON niet of onvoldoende herkennen als vertaling van het Evangelie.” Hij ziet liever dat de SoW-kerken eigen zendtijd aanvragen. „Ik zie niet wat de IKON toevoegt in vergelijking met NCRV, KRO en EO.”

Mevrouw J. Sick-Vernhout, voorzitter van de SoW-commissie IKON en bestuurslid van de IKON namens de Nederlandse Hervormde Kerk, maakte echter duidelijk dat dit vrijwel onmogelijk is, omdat de zendmachtiging niet aan afzonderlijke kerken is gegeven.

In de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) participeren negen kerkgenootschappen, waaronder de SoW-kerken. Ruim een jaar geleden is de SoW-commissie IKON geïnstalleerd. Die ondersteunt de eigen IKON-bestuursleden. In haar eerste rapportage stelde de commissie onder andere vast dat „de IKON zich inzet om wensen vanuit de kerken, die veelal gericht zijn op herkenbare programma's, te honoreren, maar dat de IKON zich steeds gebonden voelt aan de eisen die het publieke medium stelt aan een journalistiek georiënteerde oecumenische omroep.”

Ds. R. de Reuver (hervormd; classis Alphen aan den Rijn) sprak zijn waardering voor het werk van de IKON uit. Hij toonde begrip voor de lastige situatie van de IKON als een van de kleinste omroepen in medialand. Verder stelde hij vast dat onder de IKON-medewerkers het theologisch meer orthodoxe deel van de kerk niet sterk is vertegenwoordigd. Als dat wel zo was, zouden volgens hem bepaalde formuleringen in de beleidsvisie iets evenwichtiger geformuleerd kunnen worden. Bovendien acht hij deze omissie niet goed voor het eigen oecumenische karakter van de IKON. „Meer inhoudelijk theologische spreiding zou u niet misstaan.”

Vaste spreker
In zijn beleid wil de omroep de „creatieve spanningsboog” tussen een binnenkerkelijke benadering en een meer apostolaire benadering zichtbaar maken. Verschillende synodeleden legden de vinger bij dit onderscheid. Ds. De Reuver: „Alsof de overgang van binnenkerkelijk naar buitenkerkelijk niet heel vloeiend is.” Ds. P. L. de Jong (hervormd, Rotterdam): „Alle mensen binnen lopen ook alle dagen buiten.”

De gereformeerde ouderling C. Vreugdenhil uit Velserbroek informeerde waarom de IKON voor de kerkdiensten die ze op zondagochtend uitzendt geen vaste spreker heeft. „Het valt mij op dat mensen die aan huis gekluisterd zijn om 10.00 uur de EO aanzetten. Ze hebben binding met zo'n vaste spreker. Dat is hun dominee.”

IKON-pastor ds. A. C. Grandia: „Tegen de EO kunnen wij niet concurreren. Eén medewerker willen we niet. We willen u vertegenwoordigen. Daarom hebben wij niet één charismatisch man. Tegen Arie van der Veer kunnen wij niet op.”