Kerk en Godsdienst 25 oktober 2000

Christenen verlaten
Palestijnse gebieden

Door A. Muller
JERUZALEM – Enkele honderden, vooral christelijke, Arabische families hebben in de afgelopen weken de Palestijnse gebieden verlaten. Israël heeft hen met het vertrek geholpen op verzoek van buitenlandse ambassades. Dat zegt Shlomo Dror, de woordvoerder van de activiteiten en coördinator op de Westoever en in de Gazastrook.

De uittocht kwam op gang nadat de huidige golf van geweld tussen Israël en de Palestijnen uitbrak. De Britse ambassade vroeg als eerste Israël om hulp om de burgers uit de Palestijnse gebieden te evacueren.

De meesten van hen die vertrekken, komen uit Bethlehem en Ramallah, maar er zijn ook Palestijnen vertrokken uit Jericho, Nabloes en de Gazastrook. Het gaat daarbij om de evacuatie van Palestijnen die behalve een Palestijns paspoort ook een buitenlands paspoort bezitten, en hun naaste familieleden. De meesten van hen zijn christenen.

De reden van de uittocht is dat christenen zich bedreigd voelen en dat ze de slechte economische situatie beu zijn. Op de Palestijnse televisie deed een moslimprediker een oproep om behalve Israëliërs ook christenen aan te vallen. In de Gazastrook is daarop brandstichting gepleegd in winkels van christenen, aldus Dror.

Druk
De Tanzim-militie gebruikt de christelijke plaats Beth Jahla om beschietingen uit te oefenen op de Joodse wijk Gilo in Jeruzalem. Het is geen toeval dat de Palestijnse Autoriteit toestaat dat deze plaats ervoor wordt gebruikt. Als Israël namelijk terugschiet, is de kans groot dat er christenen worden getroffen. Op deze wijze hoopt de Palestijnse Autoriteit dat de christelijke wereld druk gaat uitoefenen op Israël. „Maar het lot van de christenen interesseert hen niet”, zegt Dror.

De Tanzim-leden die de aanvallen op Gilo uitoefenen, komen niet uit Beth Jahla maar uit dorpen rondom Bethlehem en uit Bethlehem zelf. De meerderheid van de bevolking van Bethlehem is moslim.

Volgens Dror wordt er veel druk op christenen uitgeoefend. „De moslim zal de christen altijd vertellen: Jij doet niet genoeg voor de Palestijnse staat. Jij vecht niet genoeg en je laat ons alles opknappen.”

Dror verwacht dat sommige christenen die de Palestijnse gebieden hebben verlaten, zullen terugkeren als de situatie zich stabiliseert. Maar anderen hebben hun onroerend goed verkocht en ze hebben besloten zich voorgoed in het buitenland te vestigen.

Klap
Onder de christenen zijn veel zakenlieden en winkeliers. Door de huidige golf van geweld heeft het zakenleven een flinke klap gekregen. De zakenlieden zijn aangewezen op ongestoorde handel met Israël. „De christenen willen vrede. Ze dachten dat het nog maar een kleine stap was naar een vredesoverkeenkomst met Israël. Nu zien ze dat alles afgebroken wordt”, aldus Dror.

Ook Palestijnse christenen die geen buitenlands paspoort hebben, proberen momenteel het land uit te komen. Het gaat daarbij echter niet om grote aantallen. Buitenlandse christenen die in de Palestijnse gebieden werken, hebben deze gebieden vaak verlaten om in Israël of elders rustiger tijden af te wachten.