Kerkelijk Leven 5 augustus 2000

Bekering van ex-moslim ter discussie

Veroordeelde christen
mag Jemen verlaten

Van onze correspondent
CAIRO – De ter dood veroordeelde voormalige Somalische moslim Mohammed Omer Haji (27) mag Jemen verlaten en naar Nieuw Zeeland emigreren. Twee jaar geleden had hij zich in Jemen tot het christelijk geloof bekeerd.

Mohammed, die nu de christelijke naam George draagt, had op 5 juli van de rechtbank in Jemen een week de tijd gekregen om op zijn besluit terug te keren. Als hij dat niet zou doen, zou hij ter dood veroordeeld worden. In Jemen, waar de wet gebaseerd is op de sjaria, staat op overgang tot het christendom de doodstraf.

Deze veroordeling leverde echter tal van negatieve reacties in de westerse pers op. Ook hebben waarschijnlijk Amerikaanse autoriteiten druk uitgeoefend op de regering in Jemen om Haji vrij te laten.

Vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bevestigden in Jemen dat George Haji met vrouw en kind door Nieuw Zeeland als religieuze vluchtelingen zijn geaccepteerd. Het gezin Haji hoopt volgende week woensdag naar zijn nieuwe vaderland te vertrekken.

Discussie
Moslims in Jemen raken geïrriteerd over de westerse christelijke druk op hun land. De Engelstalige Jemenitische krant, de ”Yemen Observer”, schreef op 19 juli dat de westerse berichtgeving over de veroordeling van Haji op leugens was gebaseerd en dat Haji zijn overgang naar het christelijk geloof alleen maar had gebruikt om er zelf beter van te worden. Zonder de overgang naar het christendom had hij nooit naar een westers land kunnen vertrekken.

Een week later schreef de ”Yemen Times” dat buitenlandse christenen in Jemen steeds meer pogingen ondernemen om de zwakke vluchtelingengemeenschap op een indirecte manier tot het christelijk geloof te bekeren. Verschillende commentatoren in Jemen zeggen dat vluchtelingen niet oprecht tot het christelijk geloof overgaan, maar dat ze dat doen om er financieel beter van te worden.

Kortgeleden uitte een medewerker van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr de vrees dat Hadji met zijn bekering bewust vervolging had uitgelokt om op die manier een visum voor een westers land te krijgen. De 75.000 Somalische vluchtelingen in Jemen zouden op het idee kunnen komen om zijn voorbeeld te volgen, aldus de Unhcr-medewerker.