Kerkelijk Leven 16 juni 2000

CGB geeft kerkenraden voorzet

„Besluit-Den Heyer
is rijp voor revisie”

Van onze kerkredactie
SCHEVENINGEN – Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) heeft een stuk opgesteld waarmee het argumenten aandraagt om een revisieverzoek in te dienen omtrent de synodebesluiten in de kwestie-Den Heyer. „We moeten tot het laatst toe strijden tegen een onbijbelse leer omtrent de verzoening, het hart van het Evangelie”, zegt CGB-secretaris ds. A. S. Rienstra.

De generale synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland sprak op 26 november 1997 uit dat prof. C. J. den Heyer met zijn boek ”Verzoening” de grenzen van de belijdenis niet had overschreden. Nadat er tal van bezwaren tegen het besluit waren ingediend, bekrachtigde de synode op 3 april dit jaar het besluit.

Op een predikantenvergadering van het GGB wees ds. P. Schravendeel op de mogelijkheid om een revisieverzoek in te dienen omtrent het besluit van 3 april. In het geval van revisie ligt de bewijslast wel bij de partij die het verzoek indient. Hij moet aantonen dat bij het omstreden synodebesluit elementen buiten beschouwing zijn gelaten of onvoldoende belicht.

In de achterliggende weken heeft kerkrechtdeskundige en CGB-lid ds. Schravendeel een uitvoerig stuk opgesteld, waarin hij argumenten aandraagt om een revisieverzoek in te dienen. Als nieuw argument noemt de emeritus predikant uit Nijverdal onder meer dat de synoden in de beoordeling van de zaak-Den Heyer niet uitgingen van de tekst van het ondertekeningsformulier voor hoogleraren, maar „van hetgeen zij als de strekking daarvan aannamen. Dat is onzes inziens niet correct.”

Daarnaast construeert het commissierapport van de synode van april een „onterecht” verschil de kwestie-Wiersinga uit de jaren zeventig en de zaak-Den Heyer. „Toen zou het gaan om dogmatiek en nu om exegese, maar dat is niet terecht.” Verder betreurt ds. Schravendeel dat in de synodebesluiten elke weging van de aangedragen exegese ontbreekt. „Exegese wordt een vlag die alles moet dekken. De synode van Goes (1997) riep op tot discussie, een oproep waaraan gehoor gegeven is. Daarom achten wij het temeer een tekort, dat elke weging achterwege blijft.”

Stimulans
Het stuk is een stimulans voor kerkenraden om tot deze actie over te gaan, zegt ds. Rienstra desgevraagd. „Als vereniging kan het CGB geen revisieverzoek indienen, dat moeten kerkenraden doen. Wij worden wel gevraagd om kerkenraden daarbij te helpen.”

Het CGB belegt morgen in Ermelo een bijeenkomst met afgevaardigden van kerken die zich met het beraad verwant voelen. Dan zal het stuk van ds. Schravendeel worden uitgedeeld. Ds. Rienstra verwacht zeker dat een aantal kerkenraden een revisieverzoek zal indienen. Mede daarom is het stuk van ds. Schravendeel al naar het moderamen van de generale synode verzonden.

Een eventueel revisieverzoek zal volgens de kerkorde worden behandeld door de volgende generale synode, die van Franeker 2001. De huidige synode kan van deze regel afwijken als tweederde van de afgevaardigden oordeelt dat de zaak geen uitstel gedoogt.