Programma | ICTHome

Informatie over de workshops  

ICT, uitdaging of bedreiging?

[Op zoek naar wijsheid in de informatiestroom]

 

 

1. Workshop
‘ICT en gezin’

Sprekers: Drs. L.N. Rottier, voorzitter centrale directie Chr. Hogeschool De Driestar
Dr. C.A. de Niet, docent Klassieke talen Van Lodenstein College en Community-master RFI
Onderwerp: ICT is een maatschappelijk gegeven. ICT is in het gezin aanwezig. Kinderen groeien op en integreren ICT in hun dagelijkse leven. Als ouder sta ik voor de opvoeding van mijn kinderen. Hoe integreer ik, als ouder, ICT in de opvoeding?

 

 
2. Workshop
‘ICT als onderwijsmiddel’

Sprekers: Dr. N.A. Broer, docent Christelijke Hogeschool De Driestar
Ing. J. van Moolenbroek, directielid Driestar College
Onderwerp: Het benutten van de mogelijkheden van ICT in het onderwijs hangt nauw samen met de visie op onderwijzen en leren. Verandert de visie door ICT of zijn we door middel van ICT meer in staat te bereiken wat wij in visie al voorstonden? Een theoretische en praktische benadering.

 

 
3. Workshop
‘ICT en politiek’

Sprekers: Mr. C.G. van der Staaij, lid van de Tweede Kamer voor de SGP
Dr. C.P. van Beers is werkzaam bij de TU Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management, vakgroep economie van innovatie
Onderwerp: In deze workshop staat de vraag centraal wat de invloed is van ICT op de politiek. De impact van ICT is groot. ICT zal het functioneren van de overheid en de politiek veranderen. ICT biedt mogelijkheden voor verdergaande democratisering van de politieke besluitvorming. Belangengroepen kunnen sneller en makkelijker hun stem laten horen. Wat voor invloed heeft deze ontwikkeling op het primaat van de politiek? Daarnaast lijkt het makkelijker om nationale wetgeving te omzeilen. Het sturend vermogen van de overheid kan door deze ontwikkelingen onder druk komen te staan.

 

 
4. Workshop
‘ICT en macht’

Sprekers: Ir. H. Kievit, manager Noaber Foundation
Drs. W. Post, directeur Vanenburg Knowledge Center
Onderwerp: In deze workshop gaat het om de vraag of ICT leidt tot veranderingen in bestaande gezags- of machtsverhoudingen. In hoeverre doorbreekt ICT hiërarchische verhoudingen? Deze vraag zal worden toegespitst op hiërarchische verhoudingen in organisaties, de overheid en het gezin. Veelal hebben ondergeschikten sneller en efficiënter kennis dan hun bovengeschikten. Ditzelfde geldt voor kinderen ten opzichte van hun ouders en burgers ten opzichte van de overheid. Hiërarchische ondergeschikten kunnen door hun kennisvoorsprong meer macht krijgen en zich dus superieur gaan voelen.

 

 
5. Workshop
‘ICT en de vernieuwende economie’

Sprekers: Drs. J. Polder, wetenschappelijk medewerker instituut maatschappelijke gezondheidszorg Erasmus universiteit Rotterdam
Ir. A. van Maldegem, adviseur ingenieur adviesburo Ries Groningen
Onderwerp: Uitgangspunt voor deze workshop is een tweetal stellingen die door beide sprekers worden geponeerd en verdedigd. “De nieuwe economie is echt nieuw. Niet omdat er voortaan alleen nog maar economische groei zal zijn. Wel omdat er veranderingen optreden in de kern van het economisch proces. De consequenties daarvan zijn groot, zowel voor bedrijven en gezinnen als voor de samenleving in zijn geheel.” (Polder). “De ‘nieuwe economie’ is eigenlijk ‘nieuwe technologie’ waar economen traditiegetrouw in eerste instantie geen raad mee weten om er vervolgens pas achteraf meer zinnigs over te kunnen zeggen. Vandaar dat het praktischer lijkt om juist vanuit de nieuwste technologie-ontwikkelingen –waarvan ICT momenteel de meest informatief gecommuniceerde is- eens te bezien met welke mogelijke verrassingen economen (en de mensheid in het algemeen) verder kunnen worden geconfronteerd” (Van Maldegem).

 

 
6. Workshop
‘ICT en gezondheidszorg’

Spreker: Prof.dr. ir. J.H. van Bemmel, rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam
Onderwerp: Er is bijna geen plaats in de gezondheidszorg waar de computer nog ontbreekt. De westerse geneeskunde is zonder computer ondenkbaar. Eén van de vragen waar wij voor staan is de vraag of de digitalisering invloed heeft op de essentie van de gezondheidszorg. Hoe staat het met de menselijke verantwoordelijkheid in het realiseren van een verantwoorde gezondheidszorg in een tijd waarin we steeds meer afhankelijk worden van informatiesystemen?

 

 
7. Workshop
‘ICT en pastoraat & evangelisatie’

Sprekers: Ds. C. van der Worp, predikant
Ds. C. van Velzen, hoofd nazorg Evangelische Omroep
Onderwerp: ICT, een middel bij uitstek om te evangeliseren of niet? ICT biedt mogelijkheden voor het pastoraat of niet? Zien wij uitdagingen of zijn er bedreigingen?

 

 
8. Workshop
‘Omgaan met breuklijnen: over assimilatie en persistentie’

Sprekers: Ds. J. Westerink, christelijk gereformeerd predikant te Utrecht-West
Prof. dr. T.M. Hofman, hoogleraar Theologische Universiteit Apeldoorn
Onderwerp: Aanpassen of volharden. Kunnen we volharden in het isoleren van onze beginselen of beïnvloedt de informatietechnologie ons zodanig dat onze beginselen aangetast worden?

 

 
9. Workshop
‘ICT als gevolg van de postmoderne samenleving’

Sprekers: Dr. C.S.L. Janse, hoofdredacteur Reformatorisch Dagblad
Drs. N.C. van Velzen, oud directeur Evangelische Hogeschool, oud docent Massacommunicatie
Onderwerp: Informatie- en communicatietechniek beïnvloedt de postmoderne samenleving. Te denken valt aan de verschuiving naar de beeldcultuur en de fragmentarisatie. Maar gaat er, andersom, ook een stimulerende werking uit van de postmoderne samenleving op ICT. Hoe verhouden die twee zich tot elkaar?

 

 
10. Workshop ‘Categorisering filter/grenzen filteraar en gebruiker’

Sprekers: Dr.ir. S.M. de Bruijn, redacteur wetenschap Reformatorisch Dagblad
Drs. Ir. J. van der Stoep, Wetenschappelijk medewerker Instituut voor Cultuur Ethiek
Onderwerp: Welke mogelijkheden zijn er om tot geselecteerd gebruik van de informatiebronnen die via internet tot ons komen? De visie op ons mensbeeld kan bepalend zijn voor de vraag hoe wenselijk het is van die `beschermende’ mogelijkheden gebruik te maken. Waar liggen vervolgens de grenzen van verantwoordelijkheid voor beschermer en gebruiker.