Ict & Media 22 mei 2001

ICT en de vernieuwende economie (3)

Discussie naar aanleiding van de gehouden referaten
Moeten wij initiatieven nemen of moeten wij volgen? Moeten wij vooroplopen, invloed aanwenden of moeten wij volgen? Het gaat erom hoe wij in het leven staan. Binnen de gereformeerde gezindte leeft sterk het idee: wij richten ons op volgen, op onszelf. Als christenen is het toch ook van belang herkenbaar te zijn voor niet-christenen. Je aan de buitenwereld laten zien. Woekeren met het rentmeesterschap.

De vraag wordt gesteld hoe het komt dat we aan de top van grote bedrijven, grote concerns weinig mensen tegenkomen die zich als christenen uiten. De vraag is hoever moet je meegaan, wat en hoeveel moet je accepteren? Economisch gezien komen wij in de problemen. Een van de aanwezigen merkt op dat ook hij in het verleden als christen keuzes heeft moeten maken en heeft moet zeggen verder kan ik niet gaan. Dus de vraag waarom christenen aan de top in grote concerns niets van zich laten horen, kan worden beantwoord met dat die mensen er aan de top niet zijn.

Binnen de ICT-branche wordt dag en nacht gewerkt. Als christen doe je dat vaak niet. Je kan dat voor een deel doen. Maar als het goed is, is het werk niet je één en al. Is je innerlijke motivatie: het willen bereiken van doelen of het voorzien in de noodzakelijke levensbehoeften? Willen wij het maximale eruit halen? Meer redeneren vanuit het roepingsbesef. Resultaat is niet altijd belangrijk.

Ook technologen passeren ethische grenzen. Het is zaak de ontwikkelingen goed te volgen, er kennis van te nemen, er in mee te participeren. Het is een onomkeerbaar proces. Kunnen wij daarin mee participeren. Hebben wij daarvoor de mogelijkheden? Mag je gerust met alle technologie meedoen? Denk ook eens aan alternatieven. Bijvoorbeeld met betrekking tot virussen: alternatieve manieren, zonder ethische grenzen te overschrijden, kosten vaak meer tijd. Ander voorbeeld: kernenergie of windenergie? Zie alternatieven te ontwikkelen, kies andere routes.

Christenen behoren te zijn een zoutend zout en een lichtend licht. De mensen ervan bewust maken. Door het meegaan in de ontwikkelingen verdwijnt de distantie echter. Er zit een groot risico in dat je het niet redt. Is dat slechter dan aan de zijlijn staan in een afwachtende houding? De mogelijkheden die je als christen hebt moeten we benutten.

Maatschappelijke bezinning is ook een taak van de overheid. Voor christenen was het duidelijk dat een open internetverbinding niet mogelijk is. Mensen zonder christelijke achtergrond roepen nu hetzelfde.

Het is van belang dat je als christen ook het lef hebt om nee te zeggen. Je bent ergens mee begonnen, je gaat ergens in mee, maar er is bepaald punt tot hoever gegaan kan worden.