Gezondheid

Injecties pijnloos met micronaaldjes

Pijnlijke injecties kunnen tot het verleden gaan behoren. Een 'prikje' halen hoeft over een tijdje misschien niet eens meer bij de dokter, omdat er een techniek in ontwikkeling is die mensen eenvoudig thuis kunnen toepassen.

Een injectie is dan niet meer dan het opplakken van een heel klein pleistertje. Daarin zitten dan tientallen micronaaldjes die de injectievloeistof in de kleinste haarvaatjes brengen.

De Amerikaanse wetenschappers Mark Prausnitz en Mark Allen van het Georgia Institute of Technology hebben deze techniek bedacht en voor een deel ontwikkeld. Zij hebben patent aangevraagd op hun vinding. De gezondheidszorg en de medicijnfabrikanten kunnen haast niet wachten tot ze ermee aan de slag kunnen.

„Ik heb zelf de micronaaldjes op mijn vel gedrukt en het doet geen pijn”, vertelt Prausnitz in de krant USA Today. De naaldjes zijn zo klein dat honderd naaldjes samen zo dik als een haar zijn. Ze dringen alleen maar in de buitenste laag van de huid, waarin geen zenuwuiteinden zitten. Dat is diep genoeg.

Prausnitz kwam op het idee toen hij bezig was met onderzoek naar veiliger manieren om geneesmiddelen in het lichaam te krijgen. Injecties met een gewone naald doen pijn, maar dat ze infecties tot gevolg kunnen hebben, is eigenlijk een belangrijker negatief punt. Pleisters, zoals de nicotinepleister, kunnen dat maar voor een deel ondervangen omdat die voor lang niet alle stoffen geschikt zijn.

Daarom benaderde de biomedisch ingenieur de computertechnoloog Mark Allen. Prausnitz' idee dat Allen kleine holle naaldjes zou kunnen maken, bleek te kloppen. Nu moeten ze nog iets verzinnen om een microprocessor en een klein pompje aan de micronaaldjes te koppelen. „Dat is geen klein probleempje, maar het is ook geen enorm obstakel”, zegt Prausnitz.

Gaat alles zoals de twee willen, dan zijn de mogelijkheden groot. „Suikerpatiënten zijn een mooi voorbeeld. Het is een prima manier om insuline te gebruiken, maar de techniek kan ook gebruikt worden om te peilen hoe hoog het bloedsuikergehalte is en om de juiste hoeveelheid insuline te berekenen”.

De prachtige vondst heeft toch nog een minpunt. „De naaldjes kunnen wel eens afbreken”, bekent Prausnitz. Maar hij en Allen zijn al bezig met harder materiaal dan de siliconen waarvan de naaldjes tot dusver gefabriceerd werden.