Gezondheid

Streven naar de beste zorg
voor leukemiepatiëntjes

De behandeling van kinderen met acute lymfatische leukemie wordt in ons land gecoördineerd door de Stichting Nederlandse Werkgroep Leukemie bij Kinderen (SNWLK) te Den Haag (tel. 070-3 67 45 45).

Dit samenwerkingsverband van Nederlandse kinderartsen ontwerpt onder meer de behandelingsprotocollen die aan kinderen met acute lymfatische leukemie in Nederland de beste genezingskansen ter wereld bieden.

Kuren met kankerceldodende medicijnen (chemotherapie) staan centraal in de zorg voor deze ernstig zieke kinderen. Bepalend voor de goede afloop is dat de medicijnen alle kankercellen in het lichaam bereiken en dat deze cellen gevoelig blijven voor de chemokuren zolang ze nog niet zijn vernietigd. Ongevoelige cellen zullen immers vroeg of laat maken dat de leukemie terugkomt.

Het belang van het onderzoek van prof. Van Dongen samen met de SNWLK en Europese collega's is dat wij nu door weinig beenmergonderzoek nauwkeurig kunnen vaststellen of er tijdens en na de behandeling nog leukemiecellen over zijn. Zo nee, dan is verdere therapie wellicht niet nodig; zo ja, dan is andere therapie gewenst.

Samen met de universitaire kinderklinieken in Nederland en andere Europese samenwerkingsverbanden op het gebied van kinderleukemie zoekt de SNWLK voortdurend naar de beste zorg voor leukemiepatiëntjes, dat is de zorg met de meeste kans op genezing en de minst schadelijke gevolgen.

Een zwaardere kuur is niet voor iedereen beter. Langdurige behandeling kan nodig zijn, maar misschien niet voor alle patiëntjes. De resultaten van het onderzoek van Van Dongen gelden voor de zwaardere behandeling die destijds in Nederland en nu nog in bijvoorbeeld Duitsland gegeven wordt.

Het is zeer wel mogelijk dat het onderzoek naar eventueel nog resterende zeer kleine hoeveelheden leukemiecellen bij de thans door de SNWLK geadviseerde lichtere behandeling net zo nuttig is, maar we moeten dat nog wel bewijzen. Als de SNWLK in staat wordt gesteld dit onderzoek bij de huidige lichtere behandeling te voltooien, kunnen we misschien over enkele jaren werkelijk therapie op maat geven.

Prof. dr. W. A. Kamps, Kinderoncologisch Centrum Groningen, voorzitter bestuur Stichting Nederlandse Werkgroep Leukemie bij Kinderen