Gezondheid

Ziekteverzuim vaak
door depressiviteit

Depressiviteit is de voornaamste oorzaak van ziekteverzuim. Een op de zes mensen heeft het afgelopen jaar meer dan zes weken niet gewerkt als gevolg van een depressie. Dat blijkt uit de eerste grootschalige enquête over depressiviteit in Nederland.

De Katholieke Universiteit Brabant (KUB) ondervroeg 8000 werknemers. De onderzoekers adviseren de werkgevers attent te zijn op depressiviteit. Depressies zorgen voor 40 procent van het ziekteverzuim. Depressie geldt als de belangrijkste aanleiding voor uitkeringen krachtens de wao. De maatschappelijke kosten kunnen worden geraamd op twee miljard gulden per jaar.

Een op de tien werknemers scoort hoog op een depressielijst, concludeert onderzoeker dr. V. Pop, medewerker van de vakgroep gezondheidspsychologie van de KUB en tevens huisarts in het Brabantse plaatsje Riethoven. Vroege signalering van een depressie is vooral zinvol bij werknemers met veel lichamelijke klachten, veel medicijngebruik of tekenen van moeheid en uitputting.

Het onderzoek, een initiatief van de Depressie Stichting, was een enquête onder werknemers in vijf bedrijven. De ondervraagden bleven anoniem omdat depressie nog steeds een beladen onderwerp is. Voorzover bekend hebben bedrijven zelf nog geen onderzoek naar depressiviteit verricht. Wel wordt preventief onderzoek gedaan naar risicofactoren voor hart- en bloedvaten. Slechts een fractie van de mensen met een depressie stapt naar een hulpverlener. Men gaat wel naar de huisarts met allerlei pijntjes, die vaak niet als depressiviteit worden herkend.

De enquête bevestigde dat onder vrouwen deze stemmingsstoornis aanzienlijk meer voorkomt dan onder mannen. Het hoogst is die onder vrouwen in de leeftijd tussen 46 en 55 jaar. Bijna een kwart heeft in die categorie last van depressies. Depressiviteit uit zich meestal in lichamelijke klachten zoals spierpijn, rugpijn en hoofdpijn.

„Depressieve mensen hebben een slechte levensstijl”, geeft Pop als voorbeeld. „Ze roken en drinken vaak. Je weet dan dat de kans op hart- en vaatziekten groter is. Hartinfarct luidt de doodsoorzaak dan, maar de aanleiding was depressiviteit”.