Gezondheid

Schizofrenie en de grote stad

Door drs. A. Aleman
Opgroeien of geboren worden in een stad brengt een verhoogd risico met zich mee voor het ontwikkelen van schizofrenie en manisch-depressiviteit (bipolaire stoornis). Ook wanneer rekening gehouden wordt met zaken als een hoger drugsgebruik en meer gevallen van echtscheiding, blijft er sprake van een verhoogd risico in stedelijke gebieden.

Dat blijkt uit vijf recente studies die de Amerikaanse psychiaters dr. E. F. Torrey en dr. R. H. Yolken in een overzichtsartikel in het vaktijdschrift Schizophrenia Bulletin bespreken. Schizofrenie en manisch-depressiviteit zijn ernstige psychiatrische stoornissen waarbij de patiënt psychotische perioden doormaakt waarin het contact met de werkelijkheid verloren gaat.

Bij het ontstaan van de ziektes spelen genetische factoren een belangrijke rol, maar ook omgevingsfactoren zijn van groot belang. Hierbij wordt vooral gedacht aan complicaties tijdens zwangerschap en geboorte en aan mogelijke virusinfecties.

Volgens Torrey en Yolken kan het verhoogd risico van schizofrenie en manisch-depressiviteit in stedelijke gebieden gedeeltelijk verklaard worden door het hoge aantal personen per wooneenheid. Hierdoor zouden virusinfecties een veel grotere kans krijgen. Zij wijzen erop dat een verbeterde huisvesting en een betere hygiëne in een aantal Europese landen, zoals Denemarken en Zweden, mogelijk verantwoordelijk is voor de vermindering van het aantal schizofreniepatiënten in deze landen.