Gezondheid

Te veel amputaties bij diabetici

Artsen zouden beter onderzoek moeten verrichten naar de kwaliteit van de bloedvaten van diabetespatiënten voordat tot amputatie wordt besloten. Suikerpatiënten bij wie een voet of een onderbeen moet worden geamputeerd, worden in de helft van de gevallen niet goed onderzocht door hun arts.

Dat stelt dr. W. van Houten op grond van onderzoek waarop hij afgelopen vrijdag promoveerde aan de Vrije Universiteit.

Suikerpatiënten hebben een ongeveer twintig keer hogere kans op amputatie dan mensen zonder diabetes mellitus. Oorzaken hiervoor zijn een slechte bloeddoorstroming ten gevolge van atherosclerose van de bloedvaten en aantasting van de zenuwen.

Per jaar worden in ons land ongeveer 2100 amputaties uitgevoerd bij mensen met suikerziekte. De promovendus onderzocht 283 medische dossiers van dit soort patiënten.

Uit zijn onderzoek bleek dat in ons land het vaatonderzoek bij suikerzieken in de helft van de gevallen niet goed wordt uitgevoerd. Een oorzaak hiervoor zou volgens de promovendus kunnen zijn dat artsen te veel vertrouwen op hun 'klinische blik' en te weinig hun behandeling baseren op de resultaten van aanvullend en objectief medisch onderzoek.

Van Houtum pleit daarom voor het opstellen van protocollen en voor het opzetten van gespecialiseerde voeten(poli)klinieken waar patiënten door verschillende specialisten worden onderzocht. Dat zal niet alle amputaties kunnen voorkomen, maar wel leiden tot een daling, zo is de overtuiging van Van Houtum.

Uit zijn onderzoek bleek verder dat gemiddeld 9 procent van de mensen met diabetes overlijdt tijdens de ziekenhuisopname voor amputatie.

Binnen Nederland komen aanzienlijke verschillen voor in het aantal amputaties. Zo worden in Zeeland jaarlijks tien amputaties verricht per tienduizend suikerpatiënten. In Leiden bedraagt dit aantal 45 per tienduizend.