Gezondheid |
Dr. Erasmus rekent af met 'supermarktolie'Vitale vetten en fatale vettenDoor W. van HengelAlle margarines, halvarines, mayonaises, dressings en bak- en braadoliën worden vervaardigd van 'supermarktolie'. Deze olie is zo bewerkt en chemisch versleuteld, dat ze niets meer met de oorspronkelijke oliën uit planten en zaden van doen heeft. Alle, maar dan ook alle waardevolle stoffen zijn in supermarktolie vernietigd. Wel bevat de olie giftige verbindingen (mutagenen) die onze genen, het erfelijk materiaal, kunnen beschadigen. Dat stelde Udo Erasmus, doctor in de biochemie en de voedingsleer, vorige week in Brussel ter gelegenheid van de presentatie van een vertaling van zijn boek Fats and Oils onder de Nederlandse titel Vitale vetten, fatale vetten. Erasmus promoveerde in 1986 in het Canadese Vancouver op onderzoek naar vetten en oliën. In de jaren daarna heeft hij internationaal bekendheid gekregen als onafhankelijke autoriteit op dit gebied. Erasmus maakt zich zorgen over het voedingspatroon in de westerse wereld en in het bijzonder over de vetconsumptie. We eten de verkeerde vetten. En dat heeft gevolgen. Grote onderzoeken in de VS hebben aangetoond dat meer dan 60 procent van de bevolking gebrek heeft aan een of meer essentiële vetzuren. In de studies is dan nog slechts uitgegaan van de minimale behoefte van gezonde volwassenen en niet van de optimale hoeveelheden voor de gezondheid. Vetzuren zijn de elementaire bouwstenen van oliën en vetten. Ze spelen een hoofdrol in de opbouw en het onderhoud van alle gezonde cellen. Vetzuren vormen ook de belangrijkste hoofdbestanddelen van de celmembranen, de 'huid' die alle cellen omgeeft. Ze worden essentieel genoemd als ze van vitaal belang zijn voor de gezondheid en het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Degeneratieve ziekten Op termijn kan dat, aldus Erasmus, leiden tot hart- en vaatziekten (hartinfarct, beroerte, vernauwing van hals-, beenslagaders en aorta), kanker, ouderdomssuiker, premenstrueel syndroom en tal van andere 'degeneratieve' aandoeningen zoals (voedsel)allergieën, auto-immuunziekten (onder andere multiple sclerose) waarbij het lichaam eigen weefsels aantast, astma, colitis (ontsteking van de dikke darm), gewrichtsklachten (artritis), spierpijnen, psychische aandoeningen en gedragsstoornissen. Volgens Erasmus is het nodig de bakens te verzetten, want de meerderheid van de bevolking in de westerse welvaartsstaten lijdt aan degeneratie of heeft al een degeneratieve ziekte ontwikkeld. Degeneratie is een proces dat gelukkig omkeerbaar is voorzover de genezende mechanismen in het lichaam of organen niet onherstelbaar zijn beschadigd. Erasmus: Van geen enkele ziekte weten we waar dit point of no return ligt. Met de juiste voedingsmaatregelen, aangevuld met veelal natuurlijke middelen en behandelwijzen onder leiding van een biologisch arts, is een keer ten goede mogelijk. Door de jaren heen heb ik daar talloze voorbeelden van gezien. Vroeger en nu Erasmus gaat er in zijn boek in detail op in. In gigantische persen wordt de olie uit de zaden geperst, waarbij de temperaturen gewoonlijk oplopen tot zo'n 90 graden. Een andere efficiënte methode is het toevoegen van oplosmiddelen zoals hexaan, heptaan of benzine die de olie uit de zaden verwijderen. Door verdamping wordt het oplosmiddel later van de olie gescheiden, al kunnen er volgens Erasmus wel sporen van achterblijven. Vervolgens wordt de dan verkregen, nog ongeraffineerde, olie ontgomd. Gommen, eiwitachtige bestanddelen, en samengestelde koolhydraten worden verwijderd. Maar tevens ook alle fosfolipiden (waaronder het voor de celmembraanfunctie zo belangrijke lecithine), vitamine E en de mineralen calcium, magnesium, ijzer en koper. Dan volgt het raffinageproces. De oliën worden gemengd met natronloog of een vergelijkbare stof, gemixt en weer gescheiden. Doel is verwijdering van bepaalde vetzuren. De volgende fase is het bleken. Via speciale filters worden pigmenten, kleurstoffen zoals bètacaroteen en chlorofyl, verwijderd. Het proces vindt plaats bij een temperatuur van 110 graden Celsius. Tijdens het bleken vormen zich volgens Erasmus giftige peroxiden en geconjugeerde vetzuren uit de enkelvoudig onverzadigde vetzuren die in de olie zitten. Dan vindt deodorisering of ontgeuring plaats via destillatie met behulp van stoom. Vrije vetzuren en moleculen die een sterke geur en onprettige smaak veroorzaken worden erdoor verwijderd, alsmede de tijdens het raffineren en bleken gevormde peroxiden en restanten van in de olie aanwezige pesticiden. Hier zit overigens een omvangrijk probleem achter. Residuen van bestrijdingsmiddelen komen veelvuldig voor in oliën. Uiteindelijk zullen alleen biologisch geteelde producten een alternatief kunnen bieden. De huidige massaproductie van landbouwgewassen is daar evenwel niet op ingesteld. Mutagenen Ten slotte moet de olie lang houdbaar worden gemaakt. Dat gebeurt met synthetische antioxidanten zoals gebutyleerd hydroxytolueen (BHT) en gebutyleerd hydroxyanisol (BHA). De supermarktolie die aan het eind van deze bewerkingsketen overblijft, is volgens Erasmus smakeloos en geurloos en niet meer herkenbaar aan de oorspronkelijke kleur, ongeacht of het nu gaat om saffloer-, zonnebloem-, soja-, sesam-, pinda-, noten-, of amandelolie. Ze worden op de markt gebracht met etiketvermeldingen zoals zuiver plantaardig, cholesterolvrij en rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Supermarktolie is volgens Erasmus te vergelijken met geraffineerde witte suiker en witmeel. Alle vitaminen, mineralen en waardevolle microvoedingsstoffen zijn eruit verwijderd. Ze bevatten door verhitting wel mutagene stoffen. Erasmus: Gebruik deze oliën nooit. Olijfolie In de Canadese plaats Burnaby, een voorstad van Vancouver, vervaardigt het bedrijf Flora Manufacturing & Distributing olie van biologisch geteelde grondstoffen op basis van de receptuur van Erasmus onder de naam Udo's Choice Ultimate Oil Blend. Het product kreeg onlangs van het Canadese voorlichtingsbureau voor de voeding de Alive Award, een belangrijke voedingsprijs. Udo's Oil is ook in ons land verkrijgbaar. Een fles van een halve liter kost 44,50. Een kwartliter 24,25,-, inclusief een gratis brochure (26 blz.) met praktische tips en een enkel recept. De olie is verkrijgbaar bij importeur Witsenburg Natural Products, Voorweg 135, 2376 AM Nieuwe Wetering. Roomboter Erasmus ontraadt het gebruik van margarines en adviseert matig gebruik van (biologische) roomboter. Roomboter is nauwelijks industrieel bewerkt en bevat weinig toxische stoffen. Boter bevat wel verzadigde vetzuren. Deze hebben in de darm volgens Erasmus echter een positieve werking. Bovendien zijn in roomboter de waardevolle bestanddelen van vetten (de micronutriënten) die uit producten vervaardigd met supermarktolie zijn verwijderd, wel aanwezig. En hoe zit het dan met het cholesterolgehalte? Erasmus: Roomboter bevat inderdaad cholesterol, maar ons lichaam heeft ook cholesterol nodig. Wel moeten we ons zorgen maken om geoxideerd cholesterol. Antioxidanten in roomboter zorgen er echter voor dat de cholesterol niet oxideert. Er zijn overigens ook plantaardige alternatieven om brood smeuïger te maken: notenboters en avocado. Becel Inmiddels doet prof. dr. G. Hornstra, verbonden aan de vakgroep humane biologie van de Universiteit van Maastricht, onderzoek naar linolzuur en alfalinoleenzuur. Er zijn volgens hem belangrijke aanwijzingen dat de wanverhouding tussen beide vetzuren bij baby's en jonge kinderen resulteert in een kleinere schedelomvang en een lager hersengewicht. Volgens Erasmus kan het tekort aan alfalinoleenzuur bij volwassenen leiden tot de al eerder genoemde degeneratieve ziekten. Ongeraffineerde lijnzaad- en hennepolie is rijk aan alfalinoleenzuur. In de olie vervaardigd op basis van Erasmus' eigen voorschriften is de hoeveelheid linolzuur en alfalinoleenzuur met elkaar in evenwicht. Suikers Suikers spelen dus een belangrijke rol bij wat Erasmus aanduidt als vettige degeneratie. Daar blijft het echter niet bij. De Canadese biochemicus wijst verder op de negatieve invloed van suikers op het afweersysteem. Het remt de immuunfuncties en dwarsboomt het transport van vitamine C. Verwekkers van infectieziekten, griep en verkoudheid krijgen daardoor een grotere kans. Suikers bevorderen daarnaast de ontwikkeling van voedselallergieën, een probleem dat vandaag de dag welhaast epidemische vormen aanneemt. Erasmus vat het allemaal als volgt samen: Ook suikers spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van degeneratieve ziekten. Ze verhogen de hoeveelheid vet en cholesterol in het lichaam. Ze putten de voorraden vitaminen en mineralen uit, ze dwarsbomen de functies van essentiële vetzuren, de bijnieren en het afweersysteem. Leefadviezen Gebruik voedzame volkorenproducten, vers fruit en vruchtensappen die rijk zijn aan mineralen, vitaminen en enzymen en de juiste vetten. Geraffineerde suikers dienen te worden vermeden. Ze zitten bijvoorbeeld in frisdranken, snoepgoed, gezoete vruchtensappen, ijs, jam, vla, zoete drinkyoghurts en in ketchup. Daarnaast ook in cakes, koekjes, gebak en chocolade, producten die bovendien vol zitten met fatale vetten. Ook geraffineerde zetmeelproducten kunnen we beter laten staan en inruilen voor volkorenvarianten. Het gaat om onder meer witte bloem (witbrood), witte rijst, pasta's (macaroni, spaghetti, pizzabodems), maïzena, tapioca, cornflakes enzovoorts. Daarnaast wijst Erasmus op het belang van een juiste leefwijze (dagelijks voldoende lichaamsbeweging) en bestrijding van milieuvervuiling, binnen- en buitenshuis. Verbijsterend Gezondheid is een door God gegeven goed. Laten we dat allereerst en vooral beseffen. Dat neemt niet weg dat we onze verantwoordelijkheid hebben. Niemand zal het in zijn hoofd halen zijn auto vol te tanken met gewone benzine, als super vereist is. Dat is vragen om problemen. Maar hoe voeden we onszelf en onze kinderen? Stoppen we ze vol met verkeerde vetten en suikers met alle negatieve gevolgen voor onze gezondheid? Wie dit boek heeft gelezen, zal zich wel twee keer bedenken. Mede n.a.v. Vitale vetten, fatale vetten, door Udo Erasmus; uitg. United Ideaz, Den Haag, 1998; ISBN 90 75888 06 6; 512 blz; 59,90. |
|