Franse cardioloog: Wijn beschermt ook tegen kankerVan onze medische redactie De Franse wetenschapper Serge Renaud, die begin jaren negentig wijnmakers en -drinkers al verblijdde met de mededeling dat wijn goed is tegen hart- en vaatziekten, laat opnieuw van zich spreken. Twee tot drie glazen wijn per dag helpen ook kanker voorkomen. Ik heb het altijd al gedacht, aldus de in Bordeaux geboren cardioloog Renaud, wiens bevindingen onlangs zijn verschenen in het medische tijdschrift Epidemiology. Wijn beschermt niet alleen tegen hartziekten, maar ook tegen de meeste soorten kanker. Renaud onderzocht het consumptiepatroon van 34.000 mannen van middelbare leeftijd, allen woonachtig in het oosten van Frankrijk. De uitkomst werpt licht op de oorzaken van wat bekend staat als de Franse paradox: hoe komt het toch, dat de gemiddelde Fransman zo oud kan worden met de consumptie van zo veel verzadigde vetten, een vetconsumptie die in andere landen juist zo aantoonbaar tot hogere sterftecijfers leidt? Het antwoord: wijn. Het maakte voor de uitkomst van het onderzoek niet uit of de proefpersonen rokers of niet-rokers waren of dat ze waren gestopt met roken.
Er was ook geen verschil tussen drinkers uit hogere en lagere sociale klassen. In een artikel dat in 1992 verscheen in het medische tijdschrift The Lancet schreef Renaud dat de consumptie van 20 tot 30 gram alcohol per dag de kans op hart- en vaatziekten met 40 procent vermindert. De alcohol beschermt het hart voornamelijk via de bloedplaatjes en voorkomt de vorming van bloedpropjes in de aderen. Andere wetenschappers bevestigden Renauds bevindingen in later onderzoek. In het nieuwe artikel in Epidemiology meldt Renaud een vermindering met 30 procent van het aantal sterftegevallen, door welke oorzaak ook, bij het nuttigen van twee tot drie glazen wijn per dag. De vermindering bedraagt volgens zijn nieuwste gegevens nu 35 procent bij hart- en vaatziekten en tussen de 18 en 24 procent bij kanker. Renaud was medeverantwoordelijk voor de explosieve groei vanaf 1991 van de Californische wijnproductie nadat hij zijn ideeën over de Franse paradox had ontvouwd in het veelbekeken televisieprogramma 60 Minutes op het Amerikaanse netwerk CBS. Daarmee begon een enorme ophef, lacht de 70-jarige wetenschapper. Het Amerikaanse Bureau voor alcohol, drugs en vuurwapens vroeg me om met cijfers te komen. Welnu: hier zijn ze. Amerikaanse studies Renaud staat inmiddels niet meer alleen. Ook Amerikaanse studies hebben aangetoond dat de bescheiden consumptie van een willekeurige alcoholhoudende drank het aantal sterftegevallen door hart- en vaatziekten doet dalen. Renaud houdt echter vast aan de voordelen van wijn boven andere alcoholische dranken, vanwege de specifieke kwaliteiten van de wijndruiven en de productiemethode. Wijn is een meer verdunde vorm van alcohol, hetgeen belangrijk is voor het lichaam, en als wijn met mate wordt gedronken tijdens de maaltijd kan het gemakkelijk worden opgenomen, aldus Renaud. Hij waarschuwt wel dat er op zeker moment, vanaf een glas of drie per dag, een omslagpunt wordt bereikt, waarna wijn juist schadelijk is voor de gezondheid. Overmatige wijnconsumptie beschermt het hart tot op zekere hoogte misschien nog wel, maar die voordelen worden tenietgedaan door de verhoogde kans op kanker en leveraandoeningen. Gezond dieet Renaud is werkzaam op de befaamde Inserm-afdeling van de universiteit van Bordeaux. Zijn boek Gezond Dieet is zeer populair in Frankrijk. Als je opgroeit rond Bordeaux, leer je instinctief dat wijn goed voor je is, zegt Renaud. Mijn grootouders en hun vrienden zijn allemaal 80 of 90 geworden. Ik wist dat daar een speciale oorzaak voor moest zijn. Renaud hecht veel waarde aan een consumptiepatroon dat op mediterrane leest is geschoeid: tarweproducten, olijfolie en groente, en liever vis dan rood vlees. En niet te vergeten een paar glazen wijn. Hij ziet dan ook met lede ogen toe hoe de Fransen gemiddeld minder wijn drinken, minder tijd uittrekken voor het nuttigen van de dagelijkse hoofdmaaltijd en minder ontspanning nemen. De Italianen drinken nog steeds veel wijn. Misschien moeten we het over een tijdje de Italiaanse paradox gaan noemen. |