Regelmatig tien minuten rust nemen tijdens repeterend werk vermindert de kans op RSI-klachten, zo meldden we vorige week in deze krant op grond van onderzoek van NIA TNO.
RSI-klachten kunnen ontstaan als mensen langdurig achter elkaar dezelfde beweging maken. Daardoor kunnen zij schouder- of andere gewrichtsklachten krijgen. Meest bekende RSI-aandoening is de muisarm.
Belangrijke vraag is hoeveel van dergelijke pauzes van tien minuten per dag moeten worden opgenomen om RSI-klachten zo veel mogelijk terug te dringen dan wel te voorkomen. Drs. Marleen de Ridder, die bij het onderzoek betrokken was, vertelt dat daar op dit moment nog geen goed gefundeerd antwoord op is te geven.
Het nu uitgevoerde onderzoek ging uit van de bestaande koffie- en theepauzes in bedrijven. Die pauzes werden opgedeeld in perioden van drie keer vijf minuten, twee keer 7,5 minuten en twee keer tien minuten per ochtend en per middag. De vier rustpauzes van tien minuten, verdeeld over de dag, gaven betere resultaten dan meer frequente, maar korter durende pauzes.
Het kan volgens mevrouw De Ridder best zijn dat de resultaten verder kunnen worden verbeterd als elk uur tien minuten wordt gepauzeerd. In Duitsland is daar tijdens de laatste cao-onderhandelingen in een bepaalde bedrijfstak ruimte voor gemaakt.
De Ridder: Het huidige onderzoek is een eerste aanzet. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat het optimale pauzeschema is ter voorkoming van RSI-klachten.
Nieuw middel tegen kanker
Een nieuw combinatiegeneesmiddel tegen kanker heeft bij muizen alle tumoren doen verdwijnen. Onderzoeker dr. Judah Folkman noemt de behandeling bijzonder veelbelovend. Hij waarschuwt echter dat alleen nader onderzoek kan uitwijzen of het middel ook succes heeft bij mensen. De onderzoekers hopen binnen een jaar te beginnen met tests op mensen.
Folkman, professor aan Harvard en verbonden aan het Children's Hospital in Boston, zei dat het middel potentieel dramatische effecten op menselijke kankercellen kan hebben. Maar wij moeten voorzichtig zijn met verwachtingen, aldus Folkman.
De New York Times meldde dat dr. Richard Klausner, directeur van het Nationale Kankerinstituut, de hoogste prioriteit geeft aan het klinisch onderzoek met het middel. Klausner noemde de muizenstudie van Folkman opmerkelijk en geweldig.
Het geneesmiddel, een combinatie van de middelen Angiostatin en Endostatin, sluit de bloedtoevoer naar de tumor af, waardoor deze verstoken blijft van zuurstof en voedingsstoffen. Intraveneus toegediend zorgden de middelen voor het geheel verdwijnen van de tumoren bij muizen.
De ontwikkeling van de middelen is de afsluiting van een dertig jaar durend onderzoek dat begon toen Folkman bedacht dat tumoren niet kunnen groeien of zich verspreiden als zij geen geregelde aanvoer van bloed hebben. Meer dan tien jaar geleden bereikten Folkman en andere onderzoekers een doorbraak toen zij middelen ontdekten die de groei van tumoren remden in dieren. Bij experimenten op mensen met die middelen zijn de afgelopen vijf jaar ook tumoren in hun groei geremd. Het nieuwe middel gaat nog een stap verder.
Warmtebehandeling vergrote prostaat
Behandeling van een vergrote prostaat kan op twee manieren: opereren, waarbij de prostaat via de urinebuis wordt afgeschaafd, of door middel van een warmtebehandeling (thermotherapie), waardoor het weefsel wordt verwarmd, cellen afsterven en de vergrote prostaat krimpt.
In het prostaatcentrum in het Academisch Ziekenhuis Nijmegen St. Radboud (AZN) heeft men de afgelopen jaren ervaring met beide methoden opgedaan. Er zijn in het AZN inmiddels zo'n duizend mannen behandeld met thermotherapie. Vorige week donderdag en vrijdag werden tijdens een congres de vergelijkende resultaten gepresenteerd.
Na een operatie neemt de plasstraalkracht toe met ongeveer 150 procent. Na een thermobehandeling is dit precies de helft: 75 procent.
Voordeel van de thermotherapie is dat de behandeling poliklinisch kan plaatshebben. Voor de operatie is een ziekenhuisopname nodig. Daar staat tegenover dat de patiënten na de thermobehandeling twee weken een catheter moeten dragen omdat zwelling van de prostaat plassen anders onmogelijk zou maken. Sinds kort is daarvoor overigens ook een inwendig buisje, een prostaatstent, beschikbaar. Deze geeft nauwelijks last en kan door de uroloog na twee weken eenvoudig met een touwtje worden verwijderd.
Operatie en thermobehandeling verschillen ook in hun effect op de mannelijke seksuele functies. Na een operatie zegt ruim 30 procent van de mannen problemen te hebben met de erectie en het orgasme. Na thermotherapie is dit 17 procent. De meeste patiënten hebben na operatie ook geen normale zaadlozing meer. Het zaad komt in de blaas terecht. Na thermobehandeling zegt 30 procent geen normale zaadlozing meer te hebben.
Een vergrote prostaat leidt tot vernauwing van de urinebuis, waardoor het plassen bemoeilijkt wordt. Mannen moeten daarnaast vaker plassen (ook 's nachts). Er blijft namelijk urine in de blaas achter doordat de vergrote prostaat de blaasbodem omhoogduwt, precies op de plaats waar zich de afvoer van de urinebuis bevindt. Dit residu kan leiden tot blaasontsteking.
Een matige prostaatvergroting kan ook worden behandeld met medicijnen. Bekend is onder meer het medicament finasteride (merknaam Proscar). Vorig jaar bleek overigens dat Prostaforce, een plantaardig middel gemaakt van de vruchten van de Amerikaanse dwergpalm (Sabal serrulata), even effectief is en op onderdelen zelfs beter scoort dan finasteride en vergelijkbare synthetische middelen.
Overigens is het niet aan te bevelen dat mannen met prostaatklachten plantaardige middelen zoals Prostaforce, die zonder recept verkrijgbaar zijn bij onder meer apotheek en drogist, gaan gebruiken zonder eerst hun arts te raadplegen. Deze moet eerst vaststellen of sprake is van een goedaardige prostaatvergroting dan wel dat de plasproblemen worden veroorzaakt door een prostaattumor. In het laatste geval is uiteraard een andere aanpak nodig.
Redactie: W. van Hengel