Gezondheid

Epilepsie, storm in de hersenen

Door W. van Hengel
Epilepsie, vroeger ook wel “vallende ziekte” genoemd, is een tijdelijke storing in het functioneren van de hersenen. In het lichtste geval verloopt zo'n storing vrijwel ongemerkt, in het zwaarste geval is er sprake van een heftige aanval, die gepaard gaat met bewustzijnsverlies, hevige spierkrampen en schuim op de mond.

Tijdens een epileptische aanval gaan grote groepen hersencellen zich gelijktijdig opladen en weer ontladen. Dit verschijnsel staat bekend als hypersynchronisatie en is op een hersenfilmpje (elektro-encefalogram of EEG) duidelijk te zien. Er woedt als het ware een elektrische storm in de hersenen, aldus neuroloog drs. M. Engelsman, auteur van het boekje Epilepsie, een nieuw deeltje in de serie Spreekuur Thuis. Engelsman is verbonden aan het Instituut voor Epilepsiebestrijding in Heemstede en houdt zich ook bezig met de behandeling van epilepsiepatiënten in de polikliniek voor epilepsie te Utrecht.

Epilepsie kan op iedere leeftijd beginnen, maar meestal treden de eerste aanvallen op tussen het tiende en twintigste levensjaar, even vaak bij mannen als bij vrouwen. In ons land lijdt 1 op de 150 mensen aan epilepsie. Moderne medicamenten maken het de meeste mensen gelukkig mogelijk aanvalsvrij door het leven te gaan, aldus Engelsman.

In het boekje Epilepsie staat hij achtereenvolgens stil bij de diverse vormen van epilepsie, de bouw en functie van de hersenen (voorzover relevant), de diagnostiek en de behandeling van epilepsie. Leeskaders met concrete beschrijvingen van patiënten die epileptische aanvallen kregen, ondersteunen de tekst en verhogen de leesbaarheid van het boek.

Een voorbeeld is het verhaal van Ben die een spelletje speelt op de computer. Flitsende beelden wisselen elkaar snel af. Tijdens het spel valt hij van zijn stoel, verstijft en schokt licht met zijn armen. Al eerder was het zijn ouders opgevallen dat hij bij een bepaald spelletje wel eens even ophield. Naar later bleek had hij dan een zogeheten absence. Nu was er echter meer aan de hand. Onderzoek wees uit dat Ben aanleg had voor epilepsie en dat het computerspel niet de oorzaak van maar wel de aanleiding tot de aanval was geweest. Ongeveer 5 procent van de mensen met epilepsie is gevoelig voor lichtflitsen en Ben is een van hen. Ben krijgt medicijnen en het advies voortaan niet te dicht op het scherm te zitten. En daarnaast te zorgen voor een niet te donkere kamer als hij een computerspelletje speelt.

Dit prima leesbare en informatieve boekje over epilepsie wordt besloten met een lijst van medicijnen tegen epilepsie, een verklaring van de gebruikte medische termen, relevante adressen en een literatuurverwijzing voor mensen die verder willen.

”Epilepsie”, door drs. M. Engelsman, neuroloog; uitg. Inmerc Wormer i.s.m. Nationaal Epilepsie Fonds, 1997; ISBN 90 6611 293X; 96 blz.; ƒ 14,95;